Dagens PS

Ny metod lindrar svår smärta utan biverkningar

Jens Schouenborg, studie om att lindra smärta vid Lunds universitet
"Metoden går till så att vi implanterar ett kluster av de ultratunna elektroderna och väljer sedan ut en undergrupp av elektroderna som ger ren smärtlindring, men inga biverkningar", säger Jens Schouenborg som lett studien om en ny stimuleringsmetod mot svår smärta. (Foto: Lunds universitet)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 okt. 2021Publicerad: 11 okt. 2021

Forskare vid Lunds universitet har vidareutvecklat en ny stimuleringsmetod mot svår smärta som ger smärtlindring utan biverkningar.

ANNONS
ANNONS

Smärtlindring med läkemedel ger ofta biverkningar som kan påverka förmågan att fungera i vardagen. Nu har forskare vid Lunds universitet vidareutvecklat en stimuleringsmetod som nästan totalt blockerar smärtan utan att påverka känsel eller motorik och som inte ger de vanliga biverkningarna.

Forskarteamet i Lund har letts av Jens Schouenborg, professor i neurofysiologi, och deras studie har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.

Ger individanpassad smärtlindring

Elektroder aktiverar hjärnans smärtkontrollcentra och blockerar smärtan genom att endast blockera signalöverföringen i smärtbanorna till hjärnbarken. Projektet har pågått i flera år och forskarna har utvecklat en vävnadsvänlig gelatinbaserad teknik samt kirurgiska tekniker som har möjliggjort implementering av de flexibla mikroelektroderna med väldigt stor precision.

“Elektroderna är mjuka som sjögräs och ytterst skonsamma mot hjärnan. De används för att specifikt aktivera hjärnans smärtkontrollcentra utan att samtidigt aktivera de nervcellskretsar som ger biverkningar. Metoden går till så att vi implanterar ett kluster av de ultratunna elektroderna och väljer sedan ut en undergrupp av elektroderna som ger ren smärtlindring, men inga biverkningar. Detta förfarande möjliggör en ytterst precis och individanpassad stimuleringsbehandling som visade sig fungera i varje individ”, förklarar Jens Schouenborg som leder Neuronano Research Center vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

bör fungera på flera typer av smärta

Den nya tekniken bör, enligt forskarna, fungera på de flesta typer av smärta. Jens Schouenborg berättar att de har jämfört metoden med morfin och det visade sig att morfinet gav betydligt sämre smärtlindring. Morfin ger dessutom kraftig sedering och andra kognitiva effekter.

“Vi har åstadkommit en i det närmaste total blockad av smärta utan att annan känsel och motorik påverkas, vilket är ett stort genombrott inom smärtforskningen. Våra resultat visar att det faktiskt är möjligt att få fram både kraftfull och biverkningsfri smärtlindring, något som varit en stor utmaning tidigare, förklarar Matilde Forni, doktorand och försteförfattare till den nya smärtstudien, i pressmeddelandet.

Bör kunna behandla annat än smärta

ANNONS

Forskarna hoppas att metoden inom fem till åtta år ska leda fram till en tillfredsställande stimuleringsbehandling för personer med särskilt svår smärta som exempelvis cancersmärta eller smärtor vid ryggmärgsskador, där det i dag inte finns några tillfredsställande smärtbehandlingar. Forskarna anser att metoden även kommer kunna användas för att behandla annat än smärta.

“Metoden kan skräddarsys till i princip alla delar av hjärnan, så vi tror att den kan komma till användning också vid behandling av degenerativa hjärnsjukdomar som till exempel Parkinsons sjukdom, men också vid depression, epilepsi och sannolikt också stroke”, säger Jens Schouenborg i pressmeddelandet.

Läs mer: Nytt företag lanserar EEG-teknik mot kronisk smärta

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS