I dag beräknas cirka 40 000 svenskar lida av kroniskt trötthetssyndrom, eller ME. Nu har ny forskning hittat hittills okända kopplingar till bakgrundsfaktorer.
Ny forskning på ME kan ge nya behandlingsalternativ
Mest läst i kategorin
Sjukdomen myalgisk encefalomyelit, ME, kallas även kroniskt trötthetssyndrom, (chronic fatigue syndrome, CFS) eller ME/CFS. Sjukdomen ger varierande grad av trötthet och utmattning. De som är svårast sjuka kan bli sängliggande i åratal utan att kunna resa sig på grund av smärtor och yrsel.
Det är sedan tidigare känt att virussjukdomar tenderar att öka förekomsten av ME/CFS och många forskare menar att insjuknandet i sjukdomen kommer öka kraftigt efter covid-19-pandemin. Dock är de bakomliggande orsakerna till sjukdomen i stort sett okända och kliniska fynd för diagnos saknas, varför patientgruppen ofta varit missförstådd.
Studie visar hittills okända kopplingar
I en studie av ME/CFS har man nu funnit hittills okända kopplingar till bakgrundsfaktorer som överrörlighet, nackskador och ökat tryck i hjärnan och hjärnvätskan. Studien har gjorts av ett forskarlag från Bragée kliniker och Karolinska institutet tillsammans med statistiker från SDS Life Science och har publicerats i Frontiers in Neurology.
“En del av våra fynd har rapporterats tidigare, men inte i så stor och kliniskt väl definierad grupp. Även om det finns logik i samtidiga fynd av nackskador, bindvävssjukdom och ME har ingen tidigare gjort en sådan sammanställning”, säger Björn Bragée, smärtläkare och grundare av ME-center i ett pressmeddelande.
Överrepresentation av överrörlighet
Vid Bragées specialistklinik märkte läkarna en överrepresentation av överrörlighet och förträngning i halsryggen hos patienterna, något som kan ses som ett tecken på nackskador. I en studie fann sedan ett forskarlag på kliniken att bland de 229 patienter som deltog förelåg överrörlighet bland hälften, 115 stycken, vilket är betydligt mer än i övriga befolkningen.
Magnetröntgen gjordes på 205 deltagare i studien och 83 procent av dem, 171 stycken, hade förändringar av synnerven som kan betyda att det finns ett öävertryck i hjärnvätskan. Vid magnetröntgen av 125 deltagare fann forskarna att 80 procent, 100 stycken, hade förträngningar i nackryggraden.
Tydligt statistiskt signifikanta skillnader
“Det är sällan man ser så tydligt statistiskt signifikanta skillnader i en vetenskaplig studie som i jämförelsen mellan patienterna med ME/CFS och en normalpopulation”, säger Robert Szulkin, statistiker på SDS Life Science i pressmeddelandet.
Forskarlagets misstankar om samband mellan ME/CFS och överrörlighet, förträngning i nckryggrad och förändringar i synnerven stärktes av studien och om resultaten kan verifieras i uppföljningsstudier kan det bli enklare att diagnosticera och behandla dessa patienter.
“Om det här stämmer så skulle man kunna tänka sig både fysioterapeutiska och läkemedelsbehandlingar som riktas mot orsaken, och för vissa fall till och med kirurgi, vilket är en utmanande tanke där mer forskning måste till”, säger Björn Bragée i pressmeddelandet.
Läs mer: Nytt företag lanserar EEG-teknik mot kronidk smärta
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.