Dagens PS

Ny forskning: 3D-skrivare – inuti kroppen

Forskare har utvecklat en liten flexibel robotarm som kan 3D-printa material direkt på organytor inne i kroppen
Forskare har utvecklat en liten flexibel robotarm som kan 3D-printa material direkt på organytor inne i kroppen. (Foto: Thanh Nho Do/UNSW)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 mars 2023Publicerad: 15 mars 2023

Forskare i Australien har utvecklat en liten flexibel robotarm som kan 3D-printa material direkt på organytor inne i kroppen på levande människor.

ANNONS
ANNONS

En liten robotarm fungerar som ett endoskop och kan slingra sig in till en exakt plats i en patients kropp och där leverera biomaterial för rekonstruktion av vävnad, rensa sår eller göra exakta snitt, det rapporterar Futurism.

Kan leverera material inuti kroppen

Robotarmen är en riktig tusenkonstnär som skulle kunna revolutionera vissa typer av operationer.

“Befintliga tekniker för 3D-bioprintning kräver att biomaterial tillverkas utanför kroppen och att implantera det i en person skulle vanligtvis kräva stora öppna operationer som ökar infektionsriskerna”, säger Thanh Nho Do i ett pressmeddelande.

Han är biomedicinsk ingenjörsföreläsare och gruppledare vid University of New South Wales, UNSW, i Syndey, Australien.

Han förklarar att den flexibla 3D-bioprintern gör att biomaterial kan levereras direkt till målvävnader eller målorgan på ett sätt som är minimalt invasivt.

“Det här systemet erbjuder potentialen för exakt rekonstruktion av tredimensionella sår inuti kroppen, såsom skador på magväggen eller skador och sjukdomar inuti tjocktarmen”, fortsätter Thanh Nho Do i pressmeddelandet.

ANNONS

Senaste nytt

Testats i konstgjord tjocktarm

De australiska forskarnas in vivo 3D-printer är inte den första som skapats, år 2020 skapade exempelvis kinesiska forskare en mikrorobot som kan laga magsår.

ANNONS

Thanh Nho Do och hans forskarkollegor säger dock att deras robotarm på många sätt är en förbättring av idén.

Robotarmen är liten, dess diameter är mindre än 13 millimeter och med hjälp av sin hydraulik kan den böja och vrida sig inne i kroppen.

Forskarteamet har hittills testat sin lilla 3D-printer inne i en konstgjord tjocktarm och gjort experiment med olika typer av utskrifter på ytan av en grisnjure.

Kan även operera bort tumörer

Förutom att bioprinta material kan robotarmen även användas till att avlägsna olika typer av cancertumörer med hjälp av en elektrisk skalpell, ett nålliknande verktyg som kan göra snitt med små elektriska bågar.

Med hjälp av vatten som pumpas genom robotarmens munstycke kan dessutom blod och överflödig vävnad rensas bort.

Ska testas i levande djur

Enligt forskarna kan alla de olika verktygen som robotarmen har användas samtidigt, vilket gör att man inte behöver byta verktyg under en operation när deras endoskopiska “allt i ett-verktyg” används.

Nästa steg för forskarna är att testa sin robotarm inuti levande djur, de planerar att förbättra verktygets kapacitet med en integrerad kamera och 3D-skanner i realtid.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Fler unga drabbas av farlig tarmcancer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS