Forskare i Storbritannien arbetar med en ny cancerbehandling som utnyttjar kroppens eget cellulära avfallshanteringssystem.
Ny cancerbehandling använder cellernas egna avfallshantering
Mest läst i kategorin
I Storbritannien öppnas forskningscenteret, Centre for Protein Degradation, där femtom forskare ska arbeta med att fullända en ny cancerbehandlingen som utnyttjar cellernas eget avfallshanteringssystem, det rapporterar The Guardian.
Vissa läkemedel har redan visat lovande resultat och antalet läkemedel väntas öka i och med öppnandet av det nya forskningscentret.
Eliminerar skadligt protein
Enligt professor Ian Collins, som är chef för det nya centret, fungerar många moderna cancerläkemedel genom att blockera skadliga proteiners funktion, men han förklarar att den här tekniken fungerar annorlunda genom att den helt och hållet slår ut proteinerna.
“Våra celler har utvecklat en mycket effektiv teknik för att ta bort skadliga proteiner. Det är en del av livets vardag. Men våra cellers proteinnedbrytningsprocesser känner bara igen ett specifikt antal proteiner”, säger han till The Guardian.
Flaggar skadligt protein för cellerna
Han förklarar att forskningen nu har hittat ett sätt att flagga nya proteiner som cellen annars inte skulle ge sig på, men som forskarna nu inser är skadliga och involverade i utvecklingen av tumörer.
Forskarna talar om för cellerna att proteinerna är skadliga och behöver förstöras. Det proteinnedbrytande läkemedlet Lenalidomide, som används för behandling av blodcancern myelom, är ett exempel på metoden.
Ian Collins berättar att Lenalidomide kan peka ut en molekyl som utan läkemedlet skulle fortsätta främja cencern genom att göra molekylen synlig för cellens avfallshanteringssystem så att det skadliga proteinet förstörs.
Hoppas på behandling av fler sjukdomar
Det finns ett liknande läkemedel mot bröstcancer, en selektiv östrogenreceptornedbrytare som bryter ned ett protein som är viktigt för bröstcancer. Enligt Ian Collins koncentreras nu mycket arbeta på att använda proteinnedbrytning för utveckling av nya cancerläkemedel.
“Vi hoppas dock att den här tekniken i framtiden kommer att användas för att utveckla läkemedel för att hantera andra typer av sjukdomar. Den är lovande och har kraftfull potential”, säger han till The Guardian.
Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Studie: Implanterad “läkemedelsfabrik” eliminerar tumörer
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.