Det syns en uppgång av covidviruset i de flesta svenska städerna. Samtidigt pågår en kampanj för att få befolkningen i riskzonen att ta en påfyllnadsdos.
Nu drar covid in i många svenska städer – "högsta nivåerna"
“Vaccineringen kan pressa ner samhällspridningen något, men det är inte huvudsyftet. Vaccineringen görs för att äldre inte ska bli allvarligt sjuka”, säger Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.
Han vill minimera smittan bland äldre och andra personer som utgör riskgrupper.
“Det är framför allt när äldre blir sjuka som det märks i samhället, och det är vad man vill undvika.”
Covid-spridningen sker till fler städer
Nu har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, fortsatt att ta nya prover och kommit fram till att spridningen fortsätter – till ännu fler städer runt om i landet.
“Vi har ändrat metoden något, men i de städerna kan jag säga att nivåerna är de högsta vi sett”, säger Anna Székely, forskare vid SLU.
Trenden är att toppen är långt ifrån nådd i städer som Kalmar, Västerås, Stockholm, Malmö och Umeå. Så från norr till söder med andra ord. Den enda staden där smittan ser ut att ha planat ut i avloppsvattnet är i Göteborg.
Trycket på sjukvården ökar
Med kallare väder blir det naturligt att smittan ökar eftersom människor umgås närmare varandra. Samtidigt ökar trycket på sjukvården, där antalet IVA-patienter har fördubblats under oktober och november, jämfört med tidigare, berättar DN.
På onsdagen vårdades 28 covidsmittade patienter på IVA.
Läs även:
Skatteskulder från coronapandemin för 45 miljarder – Dagens PS
Lovande framsteg för universellt vaccin mot coronavirus – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.