Dagens PS

Nedskräpning i rymden gav astronomiska böter

rymden
Böter för nedskräpning och för andra typer av miljöbrott har vi vant oss vid. Nu gäller det även i rymden. (Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 06 okt. 2023Publicerad: 06 okt. 2023

Det är förbjudet att skräpa ned i naturen, samma sak gäller i rymden. Nu agerar USA:s myndighet på området, FCC, för första gången.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Böter för nedskräpning och för andra typer av miljöbrott har vi vant oss vid.

Från att inte röka någonstans offentligt i Hongkong till att inte slänga skräp i naturen i Sverige är jorden översvämmad av förbud.

Numera gäller samma sak rymden.

Som en följd av det har nu US Federal Communications Commission, FCC, utfärdat sina första böter för nedskräpning i rymden.

Skräpat ner i rymden

Dish Network är det företag som får ta emot den unika boten – och betala 150 000 dollar, motsvarande 1,6 miljoner, för sin plats i historieböckerna.

Det handlar om bolagets EchoStar7-satellit som funnits i rymden i mer än två decennier.

Istället för att ta hand om satelliten enligt regelverket skickade Dish den i en omloppsbana som är så låg att den utgör en risk, menar FCC.

“När satellitoperationer blir allt vanligare och rymdekonomin accelererar, måste vi vara säkra på att operatörerna följer sina åtaganden”, säger Loyaan A Egal, chef för FCC:s tillsynsbyrå, i ett uttalande om böterna till Dish hos The Guardian.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

”Tydlig markering”

“Det här är en markering och en mycket tydligt sådan av att FCC har en stark tillsynsbefogenhet och förmågan att se till att våra regler för rymdskräp efterlevs”, tillägger han.

Dish skickade upp satelliten under 2002 och gick 2012 med på att sända den i en ”kyrkogårdsbana” 300 kilometer ovanför där den var stationerad, där den inte skulle riskera att möta andra aktiva satelliter.

Stora risker

Under 2022 insåg dock Dish att satelliten hade för lite drivmedel och inte skulle kunna ta sig dit den var avsedd.

Istället hamnade den 178 kilometer hitom där den skulle placeras, vilket gjort att den nu utgör en risk, enligt FCC.

Samma år antog FCC regeln att satellitoperatörer måste göra sig av med sina satelliter inom fem år efter att uppdraget är utfört.

“Just nu finns det tusentals ton skräp i luften ovanför oss – och det kommer att bli mycket mer”, sade FCC:s ordförande Jessica Rosenworcel som motiv för regelverket.

Dags ta itu med rymden

ANNONS

Rymdskräp, döda satelliter och delar av gamla rymdskepp utgör ett allt större problem, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

I slutet av 2020-talet kommer det att finnas mer än 100 000 satelliter svävande runt jorden.

Det är drygt 20 gånger fler än det fanns i början av 2022.

Nu är man rädd för ett kaos när satelliterna tjugodubblas, rymdskräpet tilltar och delar av gamla satelliter och rymdskepp kan göra rymden ohanterbar.

“Vi måste ta itu med detta. Om vi inte gör det kan rymdskräpet begränsa våra nya möjligheter i rymden”, säger Jessica Rosenworcel.

Relaterad läsning:

Rymdskrot behöver saneras bort snabbare – Dagens PS

Konkurrens i rymden kan skapa kaos – Dagens PS

USA:s och Kinas rivalitet i rymden ger investeringar – Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]