Dagens PS

Nästan hälften av alla dödsfall i cancer kan förebyggas

En ny studie visar att nästan hälften av alla dödsfall relaterade till cancer kan tillskrivas förebyggningsbara riskfaktorer som rökning, för högt alkoholintag och för högt BMI
En ny studie visar att nästan hälften av alla dödsfall relaterade till cancer kan tillskrivas förebyggningsbara riskfaktorer som rökning, för högt alkoholintag och för högt BMI. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 aug. 2022Publicerad: 22 aug. 2022

Nästan hälften av alla dödsfall relaterade till cancer, världen över, kan hänföras till riskfaktorer som kan förebyggas, inklusive de tre främsta: rökning, för högt alkoholintag och för högt BMI.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en ny studie, publicerad i The Lancet, kunde under år 2019 hela 44,4 procent av alla dödsfall på grund av cancer och 42 procent av alla förlorade friska levnadsår tillskrivas riskfaktorer som går att förebygga.

“Såvitt vi vet representerar denna studie den största ansträngningen hittills för att fastställa den globala cancerbördan som kan hänföras till riskfaktorer, och den bidrar med en växande mängd bevis som syftar till att uppskatta den risk som kan tillskrivas för specifika cancerformer nationellt, internationellt och globalt”, skriver Chris Murray, chef för Institutet för hälsomätningar och utvärdering vid University of Washington, och hans kollegor i studien, enligt CNN.

Undersökte 23 typer av cancer och 34 riskfaktorer

I studien analyserade forskarna förhållandet mellan riskfaktorer och cancer, som globalt sett är den näst största dödsorsaken. Forskarna använde data från Institute for Health Metrics and Evaluation’s Global Burden of Disease project, ett projekt som samlar och analyserar global data över dödsfall och funktionshinder.

Forskarna tittade på cancerrelaterade dödsfall och funktionshinder orsakade av cancer från 2010 till 2019 i 204 länder. De undersökte 23 cancertyper och 34 olika riskfaktorer. Forskarna fann att för både män och kvinnor var de dödligaste cancerformerna globalt sett under 2019 luftstrupscancer, bronkcancer och lungcancer.

De riskrelaterade fallen av cancer ökar

Datan visade också att antalet riskrelaterade dödsfall i cancer ökar världen över. Från 2010 till 2019 har de ökat med 20,4 procent. När det gäller risktillskrivna cancerdödsfall 2019 var de fem ledande regionerna Centraleuropa, Östasien, Norden, Amerika södra Latinamerika och Västeuropa.

“Dessa fynd visar att en betydande del av cancerbördan globalt har potential för förebyggande genom insatser som syftar till att minska exponeringen för kända cancerriskfaktorer, men också att en stor del av cancerbördan kanske inte kan undvikas genom kontroll av de riskfaktorer som för närvarande uppskattas”, skriver forskarna, enligt CNN.

“Därför måste ansträngningar för att minska cancerrisken kombineras med omfattande cancerkontrollstrategier som inkluderar ansträngningar för att stödja tidig diagnos och effektiv behandling”, fortsätter forskarna, enligt CNN.

ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rwanda kan bli en av de första att utrota livmoderhalscancer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Energikris
Spela klippet
PS Studio

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

20 dec. 2024
ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]