För personer med psykisk sjukdom som schizofreni, bipolär sjukdom eller ångest är klimatkrisen ett dödligt hot, ett hot som redan har dödat.
När jordens temperatur stiger dör fler med psykisk sjukdom
I juni 2021 drabbades British Colombia i Kanada av en rekordhet värmebölja och enligt en studie hade 8 procent av dem som dog av den extrema värmen diagnosticerats med schizofreni, det rapporterar CNN.
Det innebär att schizofreni var en farligare riskfaktor än alla andra tillstånd forskarna studerade, inklusive njursjukdom och kranskärlssjukdom.
Det kommer bli värre
Robert Feder är en pensionerad New Hampshire-baserad psykiater och American Psychiatric Associations representant till Medical Society Consortium on Climate and Health.
Han säger att tills klimatförändringarna är under kontroll kommer saker och ting tyvärr bara att bli värre.
“När temperaturen fortsätter att öka kommer dessa effekter att förstärkas. Det kommer bli fler stormar, fler bränder och folk kommer bli mer oroliga för vad som kan hända eftersom det händer mycket mer”, säger han till CNN.
Senaste nytt
Kopplas till psykisk sjukdom
Flera studier har funnit att stigande temperaturer kan associeras till självmordsförsök och fler mentalvårdsrelaterade besök på akutmottagningar.
Även långvarig exponering för luftföroreningar har kopplats till mer ångest och fler självmord och klimatkrisen kan förvärra luftföroreningar med fler partiklar från torka och skogsbränder.
Experter menar att det som händer i hjärnan hos personer med schizofreni och annan psykisk sjukdom bara är en del i det som gör dem mer sårbara för extrem värme, luftföroreningar och stress.
De behöver stöd från nära och kära, från det omgivande samhället och från beslutsfattare.
Främre hypotalamus
Det som gör att vissa psykpatienter är mer mottagliga för skador av extrem värme, som värmeslag och död, börjar i främre hypotalamus.
Den del av hjärnan som kallas främre hypotalamus kan ses som kroppens termostat.
“Det är den del av hjärnan som arbetar för att, när du är för varm eller för kall, tala om för dig att börja frossa eller börja svettas”, säger Peter Crank till CNN.
Han är biträdande professor vid avdelningen för geografi och miljöledning vid University of Waterloo i Kanada och huvudförfattare till en studie om samband mellan temperaturer i Phoenix, Arizona, och sjukhusinläggningar av personer med schizofreni.
Han förklarar att främre hypotalamus talar om för resten av hjärnan när det är dags att vidta beteendemässiga åtgärder, som att dricka, klä på sig eller klä av sig.
Läkemedel mot psykisk sjukdom
Vid schizofreni och bipolär sjukdom försämras neurotransmissionen av information till den här delen av hjärnan.
Vår förmåga att reglera vår kroppstemperatur kan även ha med hjärnkemikalier som serotonin och dopamin att göra och enligt experter är nivåerna av dem i allmänhet lägre hos personer med dessa sjukdomar.
Joshua Wortzel, psykiater vid Bradley Hospital vid Brown University i Rhode Island och ordförande för American Psychiatric Associations kommitté för klimatförändringar och mental hälsa, säger att hypotalamus är direkt beroende av att stimuleras av serotonin.
“Serotoninnivåerna i hjärnan påverkas av temperaturer utanför så du kan föreställa dig att när vi leker med serotoninnivåerna i hjärnan med våra mediciner, kan det förändra en persons förmåga att svettas”, säger han till CNN.
Vissa av de läkemedel som används för att behandla schizofreni och bipolär sjukdom kan öka risken genom att påverka förmågan att svettas eller förmågan att höja kroppens kärntemperatur.
Robert Feder säger att antipsykotiska läkemedel som ofta används för att behandla schizofreni, bipolär sjukdom, paranoia och vaneföreställningar har störst effekt.
Även vissa läkemedel som används för att behandla ADHD och ångest kan ha den här effekten, det skriver CNN.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Genombrott – ny högupplöst karta över hjärnan Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.