Forskare har funnit att nanoplast, extremt små plastpartiklar som bryts ned och finns i miljön runt omkring oss, kan påverka ett specifikt protein i hjärnan.
Nanoplast i hjärnan kopplas till Parkinsons och demens
När plast bryts ned blir den först till mikroplast, när dessa små partiklar fortsätter att brytas ned blir de till nanoplast.
Nanoplast kan sedan läcka ut i vatten och jord. En studie som publicerades i mars 2022 visade att människor i genomsnitt konsumerar 5 gram mikro- och nanoplast varje vecka.
Förändringar i hjärnan
Nu har forskare vid Duke University, i North Carolina, USA, funnit att nanoplast kan påverka ett specifikt protein i hjärnan som orsakar förändringar kopplade till Parkinsons sjukdom och demens, det rapporterar Medical News Today.
Parkinsons sjukdom anses vara den snabbast ökande neurologiska sjukdomen i världen och det finns för närvarande inget botemedel.
Forskare uppskattar att över 10 miljoner människor, världen över, lever med Parkinsons sjukdom och ännu vet ingen exakt vad som orsakar den.
Det man vet är att gener, livsstil och miljöfaktorer spelar en roll. Enligt Andrew West vet vi att Parkinsons vanligtvis inte är ärftlig eller smittar.
Han är professor vid avdelningen för farmakologi och cancerbiologi vid Duke University School of Medicine och studiens huvudforskare.
Enligt honom tros en del av sjukdomsrisken bero på exponeringar för bekämpningsmedel och gifter i miljön.
Senaste nytt
Påverkade aggregering av protein
“Men de kända miljöriskerna står för en mycket liten andel av vad som kan lura där ute, vilket ökar risken att bli sjuk. När vi har identifierat en verklig risk för sjukdom, eller risker för progression av sjukdomen, i miljön, kan vi vidta åtgärder för att skydda oss från dessa risker”, säger Andrew West till Medical News Today.
Han förklarar att han och hans team först använde olika nanopartiklar för att underlätta biomarköranalyser för diagnos av Parkinsons sjukdom och demens.
De märkte då av en slump att vissa typer av nanopartiklar hade en enorm effekt på aggregeringen av ett protein kallat alfasynuklein, som är kopplat till sjukdomar i hjärnan.
De fann att nanopartiklar av polystyren, som används i skumförpackningar som äggkartonger, drar till sig proteinet alfasynuklein, vilket får det att ackumuleras.
Plasten kan försämra själva maskineriet som är utformat för att förstöra aggregat.
“I olika typer av analyser, fann vi att nanoplaster kan kapa delar av proteinet alfasynuklein, som normalt binder till lipider i hjärnan, och vrida proteinet till en form som kan uppmuntra aggregering i samband med sjukdom,” säger han till Medical News Today.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: 3D-skanning av ögat identifierar risk för Parkinsons Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.