Dagens PS

Mysteriet löst? Det här händer i hjärnan vid hunger

Forskare har funnit hur hungerhormonet grehlin påverkar hjärnan så att vi känner hunger
Forskare har funnit hur hungerhormonet grehlin påverkar hjärnan så att vi känner hunger. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 nov. 2023Publicerad: 17 nov. 2023

När vi känner hunger kan allt från vår förmåga att fatta beslut till inlärning och våra känslor påverkas, men det beror inte bara på att vi behöver ett energitillskott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Känslan av hunger är resultatet av ett fysiskt och mentalt samspel som styrs av hormonet ghrelin, hur det interagerar med hjärnan har dock ända till nu varit ett mysterium, det skriver Newsweek.

Undersökte möss

Andrew MacAskill, neuroforskare vid University College London, säger att vi alla vet att vi fattar olika beslut när vi är hungriga och när vi är mätta.

“När jag går och handlar och är hungrig kommer jag att köpa alla möjliga dåliga saker som choklad, som jag inte skulle göra om jag var mätt. Men hur hormonerna som signalerar hunger faktiskt påverkar de delar av hjärnan som hjälper oss att göra dessa beslut är inte riktigt kända”, säger han till Newsweek.

I en ny studie har han och hans team observerat hur möss beter sig när de är känner hunger och när de inte gör det.

Studiens fynd kan ge insikter om mekanismerna bakom ätstörningar och hur hungerhormonerna och deras receptorer är inblandade.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Hippocampus styr

Mössen placerades i ett utrymme med en skål mat när de var mätta respektive när de var hungriga och hela tiden avbildades mössens hjärnor i realtid för att undersöka eventuella förändringar i den neurala aktiviteten.

“Vår studie visar att hippocampus, som är en del av hjärnan som verkligen är viktig för att använda våra minnen för att fatta beslut, faktiskt kan reagera på hungerhormoner direkt, och det tillåter hippocampus att styra våra beslut baserat på hur hungriga vi är”, säger Andrew MacAskill till Newsweek.

ANNONS

Forskarna såg att en undergrupp hjärnceller i hippocampus blev mer aktiva när mössen närmade sig mat. Hos mätta möss var aktiviteten starkare, vilket stoppade dem från att äta.

När mössen var hungriga var aktiviteten i det här hjärnområdet mindre, vilket gjorde mössen mer benägna att äta maten.

Hungerhormonet grehlin

Den minskade hjärnaktiviteten motsvarade en ökning av hungerhormonet ghrelin, som produceras i våra tarmar när våra magar är tomma.

Grehlinet stimulerar neuroner i hjärnområdet hypotalamus, som är involverat i reglering av aptit, kroppstemperatur och andra viktiga processer.

Grehlin verkar dock även undertrycka aktivitet i andra delar av hjärnan, särskilt i hippocampus.

När forskarna tog bort grehlinreceptorer ökade aktiviteten i hippocampus och det fick mössen att bete sig som om de vore mätta.

Kan inte direktöversättas

Andrew MacAskill säger att det verkar som hippocampus bromsar djurs instinkt att äta för att de inte ska äta för mycket, men när djur är hungriga styr hormoner hjärnan så att bromsen stängs av.

ANNONS

“Den del av hippocampus vi studerade är också mycket involverad i känslor, och skulle därför vara en idealisk plats att kombinera information om hunger och våra känslor,” säger Andrew MacAskill till Newsweek.

Enligt honom visar studien att hunger kan förändra hur vi lär oss och förändra hur vi interagerar med händelser och signaler omkring oss.

Han menar att fyndet att hunger kan påverka hur vi lär oss och minns är viktigt för exempelvis psykiska sjukdomar och Alzheimers sjukdom.

Andrew MacAskill påpekar att studien har gjorts på möss och att det inte alltid går att direktöversätta fynden till människor, det skriver Newsweek.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Fetma förändrar hjärnan – nya läkemedel på gång Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]