Ett vanligt herpesvirus har visat sig vara en viktig bidragande orsak till nervsjukdomen MS – multipel skleros. Sambandet är så tydligt att ett vaccin mot viruset tros vara ett avgörande sätt att bekämpa sjukdomen.
MS orsakat av vanligt herpesvirus
Mest läst i kategorin
95 procent av alla människor bär på herpesviruset Epstein-Barr, som ofta inte ger några symptom. Men i den grupp som utvecklar MS är det 32 gånger vanligare att de har har viruset än att de inte har det, skriver Scientific American.
Reaktionerna på Epstein-Barr ser olika ut. De flesta får inga symptom alls medan andra utvecklar körtelfeber när de får viruset.
Ändå kan det vanliga herpesviruset också kan vara en bakomliggande faktor för vissa cancerformer som också är ovanliga.
I fallet MS är sambandet mycket starkt. Det har medicinvetarna under en längre period misstänkt, men det har varit svårt att bevisa. Nästan alla människor bär på viruset, men ”bara” 2,8 miljoner människor i världen har MS.
Naturligt experiment gav svar om MS
Därför har forskare Harvard T. H. Chan School of Public Health och Harvard Medical School gjort ett så kallat naturligt experiment.
Forskarna har använt blodprov som den amerikanska militären tog på 10 miljoner unga aktiva soldater. Av dem var det ungefär fem procent som inte bar på Epstein-Barr-viruset. 955 av dessa individer utvecklade så småningom MS. Forskarna jämförde statistiskt hur det gick för dem som hade smittats av EBV vid ett senare tillfälle och de som inte hade smittats. Resultaten visade att de som senare hade fått EBV löpte 32 gånger så stor risk att utveckla den fruktade nervsjukdomen.
”Resultaten kan inte förklaras genom någon annan riskfaktor för MS och det ser ut som om EBV är den största orsaken till MS”, skriver forskarna.
Sambandet är starkare än det mellan rökning och lungcancer, konstaterar Scientific American.
MS är en sjukdom som långsamt bryter ner det myelin som finns mellan nervceller och orsakar allt från skakningar till smärta och förlamning. Det påverkar hjärnans funktioner.
Hittills har man tänkt på MS som en autoimmun sjukdom, men nu menar forskarna att resultaten ger möjligheter att förebygga och behandla sjukdomen med nya metoder.
Läs också:
Östersjöalg kan ge alzheimer
Långvarig effekt av MS-läkemedel bekräftad