Dagens PS

Så får mRNA-vaccin fart på immunsystemet

mRNA
I provrörsexperiment med blod från 61 fullvaccinerade personer kunde forskare se att de antikroppar som Modernas och Pfizer Biontechs m-RNA-vaccin skapat hade minskat i antal efter sex månader, men att de så kallade B-cellerna, som producerar nya antikroppar om de påträffar virus, hade ökat i antal. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 aug. 2021Publicerad: 26 aug. 2021

En ny studie visar varför Pfizer Biontechs och Modernas mRNA-vaccin effektivt förhindrar sjukhusinläggning och död, men inte ny smitta.

ANNONS
ANNONS

Reuters sammanfattar några nya studier om covid-19. Samanfattningen inkluderar forskning som motiverar ytterligare studier för att bekräfta resultaten.

mRNA-vaccin ger fler B-celler

I provrörsexperiment med blod från 61 fullvaccinerade personer kunde forskare se att antikropparna som m-RNA-vaccinen skapat hade minskat i antal efter sex månader, men att de så kallade B-cellerna, som producerar nya antikroppar om de påträffar virus, hade ökat i antal.

B-cellerna hade också blivit bättre på att känna igen olika virusvarianter, detta enligt en rapport i Biorxiv som publicerades innan den granskats av andra forskare. B-cellernas produktion av antikroppar kan ta några dagar men när de kommer igång förhindrar de svår sjukdom genom att producera nya antikroppar.

Viss cancermedicin skyddar mot coronavirus

Tidiga data visar också att vissa cancerläkemedel kan hjälpa till att skydda patienter från att smittas med coronavirus. Läkemedlen mTOR/PI3K är inhibitorer och antimetaboliter som riktar in sig på de delar av cellen som viruset använder för att ta sig in i cellen och kopiera sig själv och på ett protein på cellens yta som kallas angiotensinkonverterande enzym 2, eller ACE2.

En studie med 1 701 cancerpatienter visade att patienter som behandlades med mTOR/PI3K inhibitorer eller ACE2, som minskar antimetaboliter, hade 47 procent mindre risk att testa positivt för viruset än patienter som fått andra läkemedel. Ely Lillys läkemedel Gemzar (gemcitabine) framstod som särskilt lovande.

Vaccinering skyddar mot svår sjukdom

Från maj till och med juli i år diagnosticerades 43 127 personer i Los Angeles, USA, med covid-19, av dessa var 25 procent fullvaccinerade och behövde i lägre grad läggas in på sjukhus, 3,2 jämfört med 7,6 procent bland ovaccinerade människor, det visar en studie. Studien visade att de fullvaccinerade inte lika ofta behövde intensivvårdsbehandling, 0,5 procent jämfört med 1,5 procent. Det var även färre av de fullvaccinerade som behövde andningshjälp, här var siffrorna 0,2 procent jämfört med 0,5.

ANNONS

Under den period som studien i Los Angeles gjordes ökade utbredningen av deltavarianten från mindre än 9 procent till minst 87 procent och den 25 juli var andelen sjukhusinläggningar 29 gånger högre för ovaccinerade. Studiens författare menar att det tyder på att: “covid-19-vaccinering skyddar mot svår covid-19 i områden med ökande utbredning av SARS-CoV2 deltavariant”, det skriver  Reuters.

Läs mer: Astra Zenecas vaccin mot covid-19 lika säkert som andra

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS