Dagens PS

Tekniken som ger hopp om bot för flera sjukdomar

Tekniken med mRNA kan användas till mycket mer än vaccin mot covid-19
Tekniken med mRNA kan användas till mycket mer än vaccin mot covid-19. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 dec. 2023Publicerad: 08 dec. 2023

Med hjälp av mRNA-vaccinen mot covid-19 kunde vi bekämpa pandemin, men tekniken kan ge oss mycket mer än covid-vaccin.

ANNONS
ANNONS

I traditionella vaccin används delar av ett virus genetiska kod för att kroppens immunförsvar ska bilda antikroppar som bekämpar viruset, det skriver The Nobel Prize.

Nobelpris för tekniken

I kroppens celler överförs genetisk information i DNA till budbärare-RNA, eller mRNA, som sedan används som mall för tillverkning av protein.

I mRNA-vaccin används mRNA-molekylen med instruktioner för hur kroppen ska producera de virusproteiner som immunförsvaret ska reagera på.

Tekniken är så viktig att Nobelpriset i fysiologi eller medicin i år går till Katalin Karikó och Drew Weissman, för deras upptäckter som möjliggjorde utvecklingen av effektiva mRNA-vacciner mot covid-19.

ANNONS

Senaste nytt

Andra användningsområden

Tekniken med mRNA kan leda till nya sätt att behandla andra sjukdomar, exempelvis cancer, mRNA-vaccin har börjat testas på flera olika cancersjukdomar, det skriver TT i News55.

För behandling av cancer handlar det dock inte av vanligt vaccin som ger ett förebyggande skydd utan om behandling för den som redan är sjuk.

Principen för cancervaccinen är dock densamma som för vanliga vaccin, de ska träna immunceller att känna igen en fiende och döda den, i det här fallet patienternas tumörceller.

ANNONS

Den första cancerformen man sett att cancervaccinet har effekt på är elakartad hudcancer, en mindre studie har även visat resultat mot bukspottkörtelcancer.

Magnus Essand, professor vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet menar att det finns goda chanser för att vaccin ska fungera på flera cancerformer.

Influensa, RS och HIV

Det har varit omöjligt att få fram ett vaccin mot HIV eftersom viruset muterar snabbt, men mRNA-tekniken gör att vaccin snabbt kan anpassas efter nya virusvarianter och det ger hopp.

En studie med ett mRNA-vaccin mot HIV på människa pågår just nu. Nu testas även ett mRNA-vaccin mot könsherpes, det skulle kanske även kunna fungera mot munherpes.

Det finns ännu inget godkänt mRNA-vaccin mot influensa, men en studie visade nyligen att sådant vaccin ger bättre skydd än traditionellt vaccin, det går dessutom snabbare att uppdatera mRNA-vaccin än traditionella vaccin.

I år godkändes de första vaccinen mot RS-virus, det handlar om traditionella vaccin, men mRNA-vaccin skulle kunna ha liknande fördelar som de har när det gäller influensa och en studie visar lovande resultat.

En grupp virusinfektioner med hög dödlighet är blödarfeber, bland annat ebola. Det finns fungerande traditionella vaccin mot ebola men de fungerar inte på alla dödliga virusstammar.

Ali Mirazimi, vaccinforskare vid Karolinska institutet, tror att mRNA-vaccin skulle kunna vara en lösning då vaccinen snabbt kan anpassas mot olika virusstammar.

ANNONS

Det finns även stora förhoppningar om att kunna bota genetiska sjukdomar med hjälp av mRNA-tekniken genom att korrigera felaktig proteinproduktion, det skriver TT i News 55.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Vaccin mot covid-19 bara början för mRNA-tekniken Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS