Den lilla pojken hade så kraftig anemi att han ständigt var på dåligt humör, aldrig verkade utvilad och nästan konstant bröt ihop.
Misstänkt leukemi var för mycket mjölk
Mest läst i kategorin
Under en kontroll uttryckte tvååriga Johnnys läkare oro för att hans hy var väldigt blek, Johnny undersöktes och allvarlig järnbrist konstaterades, det skriver Laura Donovan i Insider.
Läkaren misstänkte leukemi
Hemoglobinnivån låg på mellan 4,5 och 5,6, för en tvååring ska det normala intervallet ligga på 10,9 till 15. Anemin var så allvarlig att Johnny utvecklat blåsljud på hjärtat.
I hemlighet misstänkte barnläkaren leuklemi, så sjuk såg Johnny ut. Men anemin orskades inte av leukemi utan av för mycket komjölk.
Senaste nytt
Drack cirka en liter mjölk om dagen
Johnny fick järntransfusioner och började ta järntillskott varannan dag. Han började dricka mjölk i ettårsåldern och ville inte ha så mycket annat.
Han drack cirka en liter mjölk om dagen, vilket är mycket mer än vad som rekommenderas till barn i hans ålder. Hans mamma kände inte till att det kalcium som finns i mjölk kan dämpa kroppens upptag av järn.
Trodde inte mjölk kunde påverka så
Hon trodde inte att mjölk kunde påverka så mycket, Johnny var visserligen alltid på dåligt humör, verkade aldrig utvilad och bröt nästan konstant ihop.
Johnnys mamma misstänkte att han drack för mycket mjölk, men hon insåg inte att överdriven mjölkkonsumtion kunde göra så stor skada.
Enligt Johnnys hematolog är de flesta föräldrar omedvetna om att för mycket mjölk kan vara ett problem.
Blir som nya människor
Efter att ha återhämtat sig från anemi blir de flesta barn som helt andra människor då anemi kan orsaka trötthet, svaghet, huvudvärk och flera andra symptom.
Johnny mådde konstant dåligt, han hade inget sätt att förmedla det. Han återhämtade sig från blåsljudet och från anemin en och en halv månad in i behandlingen.
Nu har Johnny energin och viljan att äta, han ler mot alla han ser och är glad när han vaknar, hans mamma menar att hon först nu lär känna den riktiga Johnny.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Transfusioner med labbodlat blod klan bli verklighet nästa år
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.