Dagens PS

Minns du inte om du låst dörren? Här är varför

Öppen dörr med nyckel i låset. Här är anledningen till varför du ibland inte kommer ihåg om du låst dörren
Här är anledningen till varför du ibland inte kommer ihåg om du låst dörren. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Forskare har kommit ett steg närmare att förstå varför vi minns vissa saker, men glömmer andra, som exempelvis att vi låst ytterdörren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare har funnit att vi tenderar att minnas vissa aspekter av en upplevelse, som helheten eller det allmänna sammanhanget, men vi minns inte alltid de mindre detaljerna, det skriver Newsweek.

Det här gör det är mer sannolikt att vi kan glömma mindre vardagliga upplevelser, som att vi har låst ytterdörren.

Använde bilder

Doktoranden Fernanda Morales-Calva och den biträdande professorn Stephanie Leal vid Rice University i Houston, Texas, USA, visade bilder för 38 studiedeltagare.

Forskarnas syfte var att få bättre förståelse för hur mänskligt minne fungerar och under ett minnestest upprepades några av bilderna medan andra var helt nya.

En del bilder var väldigt lika och andra var väldigt svåra att särskilja. De liknande bilderna användes för att störa minnet genom att efterlikna vardagliga händelser som att låsa dörren.

De mest minnesvärda bilderna, som alltså sticker ut, identifierades som de det är mest sannolikt att deltagarna kommer minnas.

I sin studie lyfter forskarna fram att bilder som är färgglada, visar personer och bilder som inte är överbelamrade är mer minnesvärda.

ANNONS

Senaste nytt

Glöms bort efterhand

ANNONS

Studiedeltagarna kom korrekt ihåg de mest minnesvärda bilderna, men den effekten försvann efter 24 timmar.

Det gällde särskilt när de mindes positiva upplevelser, vilket tyder på att sådana upplevelser till en början är minnesvärda, men är mer benägna att glömmas bort.

Känslor anses vanligen förbättra vår minnesbearbetning, men vi tenderar att komma ihåg kärnan, eller den centrala aspekten av en upplevelse, snarare än de extra detaljerna.

Enligt forskarna tenderar den här effekten att överdrivas när tiden går.

När vi försöker komma ihåg vad vi gjorde förra året minns vi många olika saker, men det är bara några av sakerna vi minns detaljerat.

Vi kommer kanske ihåg att vi var på semester, men vi minns inte varje dags alla aktiviteter.

Detaljer glöms bort

I studien fann forskarna att känslomässigt innehåll, den tid som har gått sedan upplevelsen och perceptuella egenskaper i minnet alla spelar en nyckelroll för om vi minns detaljerna i en händelse.

“Tidigare forskning har funnit att dessa minnesvärda upplevelser för en person med stor sannolikhet är minnesvärda för en annan person, som födelsedagsfester, en älskads död och mer”, säger Stephanie Leal i ett pressmeddelande.

ANNONS

“Detta är ofta positiva eller negativa erfarenheter. Denna kunskap har hjälpt oss att utforma forskningsstudier som tittar på minnesprestanda”, fortsätter hon.

Fernanda Morales-Calva säger att även om vi känner att vi vet vilka typer av upplevelser som är minnesvärda, vet vi verkligen inte vilka egenskaper hos ett minne vi minns bäst på lång sikt.

“Vi tror ofta att känslomässiga minnen är bättre ihågkomna, men i själva verket existerar kompromisser mellan kärna och detaljer där de centrala egenskaperna i minnet förstärks medan detaljer kan glömmas bort”, säger hon i pressmeddelandet.

Studie: Så kan sömn påverka ditt minne

Våra hjärnors minnen är opålitliga och kan missa uppenbara saker eller komma ihåg händelser som aldrig har inträffat. En ny studie visar nu att sömn påverkar vårt minne på ett sätt du kanske inte känner till.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]