Dagens PS

Mikroskopiska varelser äter resistenta bakterier

Fager i rött attackerar bakterier
Fager, i rött, attackerar bakterier. Bilden har beskurits. (Bild: Wikimedia Commons CC BY 4.0/DavidGoodsell)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 jan. 2024Publicerad: 22 jan. 2024

Antibiotikaresistenta bakterier hotar att döda 10 miljoner människor om året till år 2050. Nu kan forskare ha hittat en lösning.

ANNONS
ANNONS

Mikroskopiska varelser har räddat livet på patienter som infekterats med multiresistenta bakterier som inte kan bekämpas med några läkemedel, det skriver CNN.

Stativliknande virus, så kallade fager, är ett av naturens äldsta rovdjur, de hittar, attackerar, dödar och slukar bakterier.

Nu ställer sig forskare frågan om fager kan användas för att bekämpa antibiotikaresistenta superbakterier.

En var tredje sekund

Enligt Steffanie Strathdee kommer enligt uppskattning 10 miljoner människor om året, motsvarande en var tredje sekund, dö av infektioner med antibiotikaresistenta bakterier år 2050.

Hon är epidemiolog inom infektionssjukdomar och meddirektör för Nordamerikas första center som är dedikerat till behandling med fager, Center for Innovative Phage Applications and Therapeutics, IPATH, vid UC San Diego School of Medicine.

Fager används nu i kliniska prövningar som en potentiell lösning på det växande problemet med antibiotikaresistenta bakterier.

“Dessa multi-läkemedelsresistenta superbugs kan orsaka kroniska infektioner hos individer i månader till år till ibland decennier. Det är löjligt hur virulenta vissa av dessa bakterier blir med tiden”, säger Dwayne Roach till CNN.

Han är biträdande professor i bakteriofager, infektionssjukdomar och immunologi vid San Diego State University.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Naturlig fiende

Bakterier har tack vare evolutionen en naturlig fiende, bakteriofager, som är genetiskt programmerade för att söka upp och förstöra bakterier.

Varje uppsättning fager är unikt designad för att hitta och attackera en specifik typ av patogen.

“Varje bakterieart, eller till och med genotyper inom den, kan ha en hel repertoar av fager som attackerar den, med hjälp av en mängd olika metoder för att komma in i och försvaga bakteriecellen”, säger Paul Turner, till CNN.

Han är professor i ekologi och evolutionsbiologi vid Yale University och fakultetsmedlem inom mikrobiologi vid Yale School of Medicine i New Haven, Connecticut.

Nakna bakterier

Bakterier använder olika undvikande manövrar för att undgå fagernas attacker, som att avlägsna sitt yttre skinn för att eliminera de dockningsportar som fagerna använder för att komma in i dem.

Fagerna kan inte komma åt de nakna bakterierna, men nakenheten gör att de kan förlora sin resistens mot antibiotika, som återigen kan döda dem.

Specialister söker nu efter flera olika fager för att bekämpa en särskilt svåra resistenta bakterier, en blandning av fager kan ibland fortsätta sin attack om några av dem neutraliseras.

ANNONS

Forskare håller nu på att kartlägga vilka fager och antibiotika som fungerar bäst tillsammans i kampen mot en patogen.

Kroppens immunförsvar mot fager undersöks också, samtidigt som nya tekniker för rening av fager utvecklas, för att förbereda test med intravenös användning på patienter.

Kliniska prövningar

För närvarande pågår kliniska prövningar för att testa fagers effektivitet mot svårbehandlade urinvägsinfektioner, kronisk förstoppning, ledinfektioner, diabetiska fotsår, tonsillit och ihållande, återkommande infektioner hos patienter med cystisk fibros.

Flera laboratorier utvecklar bibliotek med fager som är kända för att vara effektiva mot särskilda bakterier. I Texas skapas ett fager-lager i labbet.

“Istället för att bara hämta nya fager från miljön har vi en bioreaktor som i realtid skapar miljarder på miljarder fager”, säger Anthony Maresso, docent vid Baylor College of Medicine i Houston till CNN.

Han säger att de flesta av fagerna inte kommer vara aktiva mot de läkemedelsresistenta bakterierna, men att det någon gång kommer finnas en sällsynt variant som kan attackera resistenta bakterier.

Läs mer: Ny mekanisk hos resistenta bakterier upptäckt Dagens PS

CC BY 4.0

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS