Dagens PS

Mikroplast skadar våra cellers kraftverk

En ny granskningsstudie visar att mikroplast utgör ett hot mot mitokondrierna som skyddar oss från att utveckla sjukdomar som cancer
En ny granskningsstudie visar att mikroplast utgör ett hot mot mitokondrierna som skyddar oss från att utveckla sjukdomar som cancer. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 mars 2024Publicerad: 25 mars 2024

Forskare varnar för att mikroplast ökar risken för cancer, neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers samt hjärt-kärlsjukdomar.

ANNONS
ANNONS

Mikroplast är plastbitar som är mindre än 5 millimeter långa. De kan finnas i industriavfall eller skönhetsprodukter, eller bildas när större bitar av plastavfall bryts ned.

En ny granskningsstudie visar att mikroplast utgör ett betydande hot mot våra cellers kraftverk, mitokondrierna, det skriver Newsweek.

Mycket av dessa små plastbitar hamnar i havet, som enligt Unescos Ocean Literacy Portal beräknas innehålla mellan 50 och 75 biljoner bitar av mikroplast och större plastbitar.

Plastbitarna innehåller kemikalier som kan avbryta vår kropps naturliga frisättning av hormoner och därmed eventuellt öka risken för vissa cancerformer och för störd fortplantning.

Plasten kan även bära med sig gifter som tungmetaller på sin yta.

Nanoplast

Mikroplast kan med tiden brytas ned till ännu mindre bitar, nanoplast, plastpartiklar som är så små att de kan passera våra tarmar och lungor och hamna i vårt blodomlopp och i våra hjärtan och hjärnor.

Både nano- och mikroplast har hittats i människors hjärn- och lungvävnader, i blodprover och till och med i moderkakor.

En ny granskningsstudie har analyserat 130 studier för att visa på ett tydligt samband mellan mikroplast och negativa effekter på våra cellers kraftstationer mitokondrierna.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Mitokondrier

Förutom att mitokodnrierna är viktiga för våra cellers energiproduktion är de involverade i förmedlingen av cellulär signalering, celltillväxt och celldöd.

Mitokondrierna skyddar oss alltså från utveckling av sjukdomar som cancer, men de är väldigt känsliga och kan lätt skadas, bland annat av nano- och mikroplast.

“Med tanke på mitokondriernas kritiska roll i cellulär och organismhälsa, utgör mikro- och nanoplaster ett betydande hot mot mitokondriernas hälsa och funktion”, skriver forskarna, enligt Newsweek.

Mitokondrier som fungerar dåligt har varit involverade i flera allvarliga hälsotillstånd, exempelvis neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers, cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Minska plastavfall

Den mesta forskningen tyder på att skador på mitokondrierna som orsakas av nano- och mikroplast beror på att giftiga biprodukter byggs upp från energiproduktionsprocessen.

Plast kan även interagera fysiskt med mitokondrierna, orsaka strukturella skador och bidra till funktionsnedsättning, något som kan utlösa flera cellulära svar, från inflammation till celldöd.

Ny forskning tyder dessutom på att nano- och mikroplast kan störa våra cellers produktion av mitokondrier och därmed potentiellt minska deras antal, vilket försämrar cellulär hälsa och funktion.

ANNONS

Forskarna menar att mer arbete behövs för att bekräfta de negativa effekter nano- och mikroplast har på människokroppen och hur mycket av dessa plaster som behövs för att skada oss.

Studieförfattarna Dal Yöntem och Müfide Aydoğan Ahbab vid Turkiets Koç-universitet, säger i ett uttalande att om människor var medvetna om det potentiella hotet från nano- och mikroplaster skulle de antagligen efterlysa och vidta mer åtgärder.

“Alla måste titta på sin egen användning av plastprodukter. Regeringar och organisationer måste utveckla policyer som minskar plastavfall och främjar hållbara alternativ. Denna kollektiva ansträngning kommer att kräva tvärvetenskapligt samarbete som omfattar miljövetenskap, toxikologi, folkhälsa, policyskapande och mer, säger de, skriver Newsweek.

Tusentals giftiga kemikalier i plast

En ny rapport konstaterar att det finns tusentals farliga och giftiga kemikalier i plast samt att de flesta är oreglerade.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS