Allt vårt plastavfall gör att det finns mikroplast i våra hav, nu tyder nya bevis på att mikroplasten även finns i molnen.
Mikroplast i regn förorenar nästa allt vi får i oss
Mest läst i kategorin
Varje år hamnar mer än tio miljoner ton plast i jordens hav. Plastavfallet leder till att mikroplast skapas. Det mikroskopiska skräpet kommer från flera olika syntetiska material i våra vardagsföremål, det skriver Newsweek.
Mikroplast hamnar i molnen
Mikroplast bidrar till klimatförändnringar och hotar inte bara havets hälsa och det marina livet, utan även vår egen hälsa.
När plastavfallet bryts ned kommer mikroplasterna ut i miljön och hamnar i haven och, enligt en ny studie, även i molnen.
Senaste nytt
Kan leda till cancer
Den nya studien, som leddes av Hiroshi Okochi, professor vid Japans Waseda-universitet, har undersökt vilken väg luftburen mikroplast tar.
Det är känt att mikroplast orsakar en rad hälsoproblem, det kan leda till cancer och skada vårt DNA. Studiens resultat gör att forskarna nu fruktar att mikroplaster kan förorena allt vi äter och dricker.
När mikroplaster hamnar i molnen faller de ned till jorden igen med regnet. Plastregnet består av miljontals små mikroplaster som regnar från himlen.
Regnvatten från berg
För att studera hur mycket luftburen mikroplast som finns på hög höjd samlade forskarna in regnvatten från toppen av berget Oyama och från de sydöstra kullarna av berget Fuji.
Forskarna fann att luftburen mikroplast i molnen främst kommer från havet och av de luftburna mikroplaster som identifierades fanns nio olika typer av polymerer.
Enligt studien kan mikroplaster förorena “nästan allt vi äter och dricker via ‘plastregn'” när de blir en “väsentlig komponent i moln”, det skriver Newsweek.
I juni publicerades en studie som visar att vi andas in cirka 16,2 bitar mikroplast i timmen, vilket motsvarar ett kreditkort i veckan, och att mikroplasten oftast ansamlas i bakre delen av halsen och i näshålorna.
Kan påverka klimatet
Mikroplaster, så kallade AMP:s, i molnen kan även påverka klimatet.
“AMP:s bryts ned mycket snabbare i den övre atmosfären än på marken på grund av stark ultraviolett strålning, och denna nedbrytning frigör växthusgaser och bidrar till den globala uppvärmningen”, säger Hiroshi Okochi till Newsweek.
Han tillägger att resultaten av studien kan användas för att redogöra för effekterna av luftburen mikroplast i framtida prognoser för global uppvärmning.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: så farligt är mikroplaster i vår mat Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.