Dagens PS

Medicinska myter – nio bluffar och en sanning

myter
Det finns mycket spekulationer som presenteras som fakta där ute. Foto: Pixabay
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 03 sep. 2023Publicerad: 21 aug. 2023

Nog har du hört och trott att det inte är bra att bada efter maten? Definitivt att du inte ska dricka alkohol när du käkar penicillin. Nu avslöjas nio medicinska myter som bluffar – men en är faktiskt sann.

ANNONS
ANNONS

Få myter slår rot så väl som de om medicin och vad som är bra eller dåligt för oss och vår kropp. Det finns en anledning, säger Johan Anderson, lektor vid Lunds universitet som föreläst om medicinska myter, till DN.

”Det är lätt att notera vad som händer med kroppen och påstå något, men det tar desto längre tid att visa om det verkligen stämmer. Vetenskap tar tid”, konstaterar Anderson.

Kapar dem en efter en

Nu har både DN och ansedda brittiska British Medical Journal gått igenom de vanligaste medicinska myterna och avlivar dem en efter en.

Håll i dig. Här kommer listan som super undan allt från vad du fick höra som barn till vad välmenande kolleger, en och annan läkare och i sina egna ögon vederhäftiga personer i bekantskapskretsen lurat i dig.

ANNONS

Senaste nytt

Nejdå, bada på

Det är inte farligt att bada efter maten och det är inte sant att det kan skada ögonen och ge sämre syn om du läser i mörker.

Påståendet att vi människor bara använder tio procent av vår hjärnkapacitet kan du också glömma.

Inte heller finns det någon anledning att dricka minst åtta glas vatten om dagen eller hålla upp med alkohol för att du käkar penicillin (alkohol försämrar inte alls effekten av antibiotika).

ANNONS

Har du rakat håret för att du trott att det blir tjockare och växer snabbare så kan du också känna dig lurad.

Naglarna slutar växa

Tror du att vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund orsakar autism är du ännu mer illa ute. Det är, konstaterar BMJ, antagligen den medicinska myt som ställt till mest skada de senaste åren.

Det är även fel att naglar och hår skulle fortsätta att växa efter att vi dött. Och det är inte ens så att om vi anstränger oss för mycket så bildas mjölksyra.

Men och till tröst

Men det finns faktiskt en väl spridd myt som inte är en myt utan – faktiskt – sann.

Mörk sprit ger svårare bakfylla än ljus. Mörka alkoholhaltiga drycker innehåller oftare fler restprodukter från jäsningen än ljusa.

Forskning har visat att de kan påverka hur vi mår dagen efter.

En annan klassisk sanning står sig dock också. Den främsta anledningen till hur du mår dagen efter är hur mycket du druckit – inte färgen på drycken.

ANNONS

Läs mer om myter:

Åtta myter kring träning, kost och sömn

Forskningen bakom de vanligaste myterna om rödvin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]