Dagens PS

Medicin inne i hjärnan – svår nöt som forskare försöker knäcka

medicin hjärnan
Det stora EU-projektet ska undersöka vägar runt blod-hjärnbarriären. (Foto: Robina Weermeijer/Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 26 aug. 2024Publicerad: 26 aug. 2024

Att få fram medicin till hjärnan är svårt, men nu ska ett EU-projekt som leds från Åbo Akademi försöka förbättra läget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att behandla sjukdomar inne i det centrala nervsystemet, som Alzheimers, Parkinsons, hjärncancer och schizofreni är svårt, bland annat på grund av att det är svårt att få medicinen att nå hjärnan.

“Vi har något vi kallar blod-hjärnbarriären som är till för att skydda hjärnan och förhindra inflammatoriska och toxiska ämnen att nå hjärnan. Men den förhindrar också en hel del läkemedel, eller de facto de flesta läkemedel, att nå hjärnan”, säger Cecilia Sahlgren, professor i cellbiologi vid Åbo Akademi, till Yle.

Blod-hjärnbarriären

För att komma förbi blod-hjärnbarriären använder man sig av läkemedelsbärare, men dessa fungerar bara till viss del.

Åbo Akademi har fått ansvaret att koordinera samarbetet i EU-projektet NAP4DIVE som ska undersöka om det går att förbättra läget genom att hitta modellsystem där man kan testa läkemedelsbärare för att hitta de som fungerar bäst. Det femåriga projektet finansieras helt av EU och består av elva olika partner över Europa.

“Det är en jätteviktig fråga för forskningen. Det finns alltså fungerande läkemedel, som man har visat att om man kan föra dem direkt till hjärnan i modellsystem så fungerar de. Och nu kan de inte användas för du får bara inte fram dem. Dessutom kan de här modellerna användas för att på detaljnivå förstå hur läkemedel kan transporteras till hjärnan”, säger professor Cecilia Sahlgren.

Ska använda datorsimuleringsmodeller

I nuläget använder läkemedelsindustrin främst djurförsök för att testa läkemedelsbärare. Det hoppas professorn att det nya projektet ska kunna komma ifrån. Projektet ska bland annat utveckla datorsimuleringsmodeller och skapa en blod-hjärnbarriär i ett litet chip.

“Det är inte bara etiska utmaningar, vilka förstås också är allvarliga. Det är också det att en mus ju fortfarande inte är en människa. Det som kan fungera i en mus kan vara toxiskt i en människa, eller så fungerar det över huvud taget inte i en människa”, säger hon.

ANNONS

Läs även: En miljon hjärnor ska hitta demens i förtid (Dagens PS)

Läs även: Hoppfullt när nytt vaccin mot lungcancer testas (Dagens PS)

Läs även: Bakterier för att återvinna gamla batterier (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS