Dagens PS

Svenska forskare med lista över världens mest framstående

Forskaren Magnus Unemo är en av forskarna på en lista över världens 6 600 betydande forskare. (Foto: Elin Abelson)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 nov. 2021Publicerad: 21 nov. 2021

Cirka 50 forskare från Sverige fins med på en lista över världens 6 600 betydande forskare, en av forskarna på listan är Magnus Unemo.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På listan finns bland annat 24 Nobelpristagare, två av dem är årets Nobelpristagare i fysiologi och medicin. De 6 600 forskarna på listan kommer från mer än 70 olika länder. Listan har ställts samman av analysföretaget Clarivate och bygger på forskarnas publiceringar det senaste decenniet och på hur stor påverkan forskarna har haft inom sina olika forskningsfält.

Magnus Unemo är molekylärbiolog vid Universitetssjukhuset i Örebro och forskar på sexuellt överförbara infektioner, STI, framförallt gonorré.

Samarbetscenter kopplat till WHO

“Jag leder ett WHO, Världshälsoorganisationen, samarbetscenter eller expertlaboratorium för dessa infektioner och bland många andra uppdrag så ska vi bedriva internationell spetsforskning”, säger Magnus Unemo i ett pressmeddelande.

Samarbetscentret är direkt kopplat till WHO:s högkvarter i Genevé i Schweiz och Magnus Unemos forskning har uppmärksammats internationellt. En stor del av forskningen som han bedriver tillsammans med sina forskningskollegor handlar om antibiotikaresistens som gör att infektioner som, exempelvis gonorré, har blivit svårare att behandla.

Även andra studier

“Men vi bedriver också många studier gällande epidemiologi, det vill säga där vi med hjälp av de senaste genetiska metoderna studerar hur dessa infektioner sprids nationellt liksom internationellt”, säger han i pressmeddelandet.

Han berättar vidare att de även är med och leder den globala övervakningen av antibiotikaresistens som WHO har för gonorré.

Flest forskare från USA på listan

ANNONS

“Vårat uppdrag inkluderar att vi ska bistå WHO med spetsforskning och -utveckling gällande sexuellt överförbara infektioner, men även expertråd och vi ska också bistå andra länder med expertis, säger Magnus Unemo i pressmeddelandet.

Det land som har flest forskare med på listan är USA, med 2 622 forskare. Kina har näst flest forskare med, 935 stycken och på tredje plats hamnar Storbritannien, med 492 forskare på listan, det skriver Life Science Sweden.

Läs mer: Vinnova stärker Sverige som Life Science-nation

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]