Om du vill undvika att bli smittad av covid-19, och därmed slippa potentiella långsiktiga effekter, visar en ny studie att din kost kan hjälpa dig.
Maten som kan skydda mot covid-19
Mest läst i kategorin
Under vinterns ökning av den nya varianten av covid-19-viruset, JN.1, även kallad pirola, kan det kanske vara en god idé att lägga om din kost, det skriver Fortune.
Om kost och covid
Mellan mars och juli 2022 undersökte forskare hundratals brasilianare som fick svara på frågor om sin vikt, längd, sitt hälsotillstånd, sin fysisk aktivitet och sina matvanor.
De fick även frågor om hur ofta de medvetet exponerades för covid-19, om de smittats och i så fall hur många gånger, vilka symptom de hade samt hur länge de var sjuka.
De fick även redogöra för om de vidtog några förebyggande åtgärder och vilka de i så fall var, samt om de vaccinerats mot covid-19.
Maten som hjälper
Studien visar att vegetarisk och växtbaserad kost är associerad med lägre förekomst av covid-19.
De som åt en växtbaserad kost, vegetarianer, lakto-ovo-vegetarianer och personer som inte åt kött mer än tre gånger i veckan, var 39 procent mindre benägna att drabbas av covid-19, jämfört med allätare.
“Våra resultat tyder på att en växtbaserad kost och huvudsakligen vegetarisk kost kan övervägas för skydd mot infektion med covid-19”, skriver studiens författare i sin konklusion.
Eftersom studien är en observationsstudie kan den dock inte bevisa ett orsakssamband.
Ofta friskare
En kost som är rik på grönsaker, baljväxter och nötter, samt har lågt innehåll av mejeriprodukter och kött kan dock hjälpa till att hålla covid-19 i schack.
Personer som följer en sådan diet är mindre benägna att ha kardiometabola hälsotillstånd som typ 2-diabetes och högt blodtryck samt mindre benägna att vara överviktiga eller feta.
De är också mer benägna att regelbundet ägna sig åt fysisk aktivitet.
Det här är faktorer som kan hjälpa till att förebygga en covid-19-infektion, svårighetsgraden av symptom, sjukhusvistelse och död.
Hälsofördelar
Även när de här faktorerna tas med i beräkningen verkar dock en växtbaserad kost ge ytterligare hälsofördelar när det gäller covid-19.
Studiens författare antar att det antagligen beror på sådana dieters immunstärkande egenskaper.
För att fungera ordentligt behöver vårt immunförsvar tillräckligt med antioxidantenzymer, vitaminer och peptider och växtbaserad kost innehåller mängder av sådana.
Även fytosteroler och polyfenoler, som båda har antivirala egenskaper, finns i växtbaserad kost.
Läs mer: Studie: Växtbaserad kost minskar risk för sjukdomar Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.