Det är nu så hett i Arizona att människor som svimmar av värmen och faller till marken hamnar på akuten med allvarliga brännskador.
Marken i Arizona är så het att folk får brännskador
Mest läst i kategorin
I Mariopa County i Arizona, USA, är hettan så stark att människor förs till akuten med allvarliga, ibland livshotande, brännskador, det rapporterar CNN.
Ovanligt många och svåra skador
I de senaste tre, fyra veckornas rekordhetta har människor där blivit brända av att ramla och hamna på marken.
“Sommaren är vår hektiska säsong, så vi räknar med att sånt här kommer att hända. Men det här är verkligen ovanligt, antalet patienter som vi ser och skadornas svårighetsgrad, skärpan i skadorna är mycket högre”, säger Kevin Foster till CNN.
Han är chef för brännskador vid Arizona Burn Center på Valleywise Health. På brännskadecentret är alla 45 sängar nu fulla med patienter som brännskadats när de ramlat omkull.
Det finns även brännskadade patienter på akutavdelnigen, hälften av de patienterna har också brännskadats när de ramlat på marken.
Senaste nytt
Marken farlig för bar hud
Arizona är nu hetare än vanligt och det innebär att marken kan vara farlig om deras hud kommer i kontakt med den.
Asfalt är mörk och den mörka färgen absorberar solljuset så att asfalten värms upp och eftersom det är ett kompakt material stannar värmen kvar även efter att solen slutat skina på den.
En het dag kan asfaltens temperatur vara 4 till 16 grader varmare än luften. På torsdag förra veckan hade Phoenix haft över 48 grader sex dagar i rad.
“Temperaturen på asfalt och trottoar och betong och trottoarer i Arizona en varm solig dag eller sommareftermiddag är ibland 180 grader (82 grader Celsius). Jag menar, det är bara lite under kokpunkten, så det är verkligen något”, säger Kevin Foster till CNN.
Hetta över hela USA
Inte bara i Arizona, utan över hela USA når temperaturerna extrema nivåer och akutläkare har tvingats bli kreativa.
Akutläkaren Cecilia Sorensen är chef för Global Consortium on Climate and Health Education vid Columbia University och har i sommar arbetat på en akutmottagning i Colorado.
Hon berättar att för att kunna kyla ned den senaste värmeslagspatienten hon hade var hon tvungen att skicka mottagningens säkerhetsvakt tvärs över gatan till en bensinstation eftersom mottagningen hade slut på is.
Den naturkatastrof som dödar flest
Av alla naturkatastrofer är, enligt studier, extrem hetta det som dödar flest, det skriver CNN.
Extremt höga temperaturer kan orsaka minst 17 olika typer av dödsorsaker, de flesta är relaterade till hjärt- och andningsproblem, men de inkluderar även självmord, drunkning och mord.
För akutläkare är utmattning och värmeslag de vanligaste värmerelaterade åkommorna de behöver behandla.
Symptom på värmeutmattning
Värmeutmattning kan ge symptom som illamående, yrsel, irritabilitet, törst, huvudvärk och feber. Det kan ofta behandlas genom att ta sig till en sval plats, ta en kall dusch och dricka en liter i timmen av något med elektrolyter.
När det gäller värmeslag måste läkarna handla snabbt för att få ned den drabbades kroppstemperatur eftersom kroppens naturliga temperaturreglering slutar fungera.
Tempen kan öka till 41 grader och mer på bara 10 till 15 minuter och om läkarna inte får ned den kan patienten få permanenta organskador.
En halv miljon dödsfall om året
En del är mer känsliga för värme en andra, bland annat äldre och små barn. Människor med försämrad andning, hjärt- kärlsjukdomar eller diabetes kan också ha en ökad känslighet för värme, det skriver Reuters.
Enligt en studie från 2021 beräknas globalt nästan en halv miljon dödsfall per år bero på hetta, men data från många låginkomstländer saknas.
I Europa kan så många som 61 000 människor kan ha dött under värmeböljorna förra sommaren och den här säsongen befaras en upprepning, det skriver Reuters.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Här dör de hemlösa av rekordvärmen Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.