Dagens PS

Undersökning: Fler positiva upplevelser än negativa

Enligt en ny rapport från Gallup hade människor världen över fler positiva upplevelser under 2022 än under 2021
Enligt en ny rapport från Gallup hade människor världen över fler positiva upplevelser under 2022 än under 2021. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 juni 2023Publicerad: 27 juni 2023

En ny rapport visar att människor världen över nu har fler positiva upplevelser, de dåliga upplevelserna förblir dock lika många som tidigare.

ANNONS
ANNONS

Gallup Global Emotions 2023 Report är en insamling av data som varje år görs i över 100 länder, i undersökningen svarar människor världen över på frågor om hur de mår, det rapporterar CNN.

Många negativa upplevelser 2021

Enligt rapporten ökade människors positiva upplevelser något under 2022.

Julie Ray, chefredaktör för världsnyheter på Gallup berättar att positiva upplevelser tidigare år har hållit sig på en relativt stabil nivå, men att de sjönk under 2021.

Hon tillägger att människors negativa upplevelser dessutom ökade under 2021, till den högsta frekvensen som uppmätts under de 17 år som forskningen har gjorts.

Men under 2022 ökade inte andelen negativa upplevelser. Julie Ray konstaterar att 2021 inte var en uppåtgående trend, vilket hon ser som ett positivt tecken.

ANNONS

Senaste nytt

Kan bero på pandemin

Den finns inga direkta förklaringar till varför människors positiva erfarenheter ökade 2022, men Julie Ray menar att man kan spekulera i att det var lite av en suck av lättnad.

“När människor började komma ur pandemins grepp … är det lite av ett släpp på den tryckventilen,” säger Julie Ray till CNN.

ANNONS

Det känns visserligen bra att människors positiva upplevelser ökar, men hon menar att det nödvändigtvis inte är dags att fira.

“Det är lite tidigt för många länder och ledare och beslutsfattare och företag och organisationer att verkligen slappna av eftersom de negativa upplevelserna fortfarande är på den högsta nivån vi någonsin har mätt”, säger hon till CNN.

En viktig rapport

Gallupps rapport är en bra källa till data över människors känslomässiga tillstånd världen över.

John Helliwell är professor emeritus vid Vancouver School of Economics vid University of British Colombia samt redaktör för World Happiness Report, som ges ut av FN:s Sustainable Development Network.

Han menar att Gallups rapport är viktig eftersom den ger “möjligheten att bredda våra samtal och uppmärksamhet, och möjliggöra en djupare förståelse för vad som hjälper till att göra liv bättre”, skriver CNN.

Frågorna i Gallups undersökning

I Gallups undersökning ställdes fem frågor vardera om positiva och negativa upplevelser dagen innan.

Enligt Julie Ray ställdes frågorna specifikt om dagen innan för att känslorna fortfarande skulle vara färska i respondenternas minne.

ANNONS

För att kvantifiera det positiva frågade forskarna:

Kände du dig väl utvilad igår?

Blev du behandlad med respekt igår?

Log eller skrattade du mycket igår?

Lärde du dig, eller gjorde du något intressant igår?

Upplevde du njutning?

För att kvantifiera det negativa ställdes frågor om huruvida respondenterna föregående dag upplevde fysisk smärta, oro, sorg, stress eller ilska.

Latinamerika och Sydostasien mest positiva

Julie Ray berättar att den del av världen där människor upplever många politiska osäkerhetsfrågor hade den högsta nivån av negativa erfarenheter.

ANNONS

De länder där människor har mest positiva erfarenheter tenderade att vara latinamerikanska och sydostasiatiska länder.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sverige halkar efter på global välmåendelista

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]