Med en byggställning skapad av ett grishjärta som fylls med mänskliga stamceller har forskare skapat ett livskraftigt, bultande människohjärta.
Människohjärta skapat med hjälp av ett "spökhjärta"
Första gången biologen Doris Taylor såg hjärtstamceller slå i en petriskål blev hon helt betagen, hon säger att det förändrade hennes liv. Hon kände då att hon ville ta reda på hur det gick till och återskapa det för att rädda liv, det skriver CNN.
Nu har hennes mål blivit verklighet: Ett livskraftigt människohjärta, skapat med stamceller som placeras i en byggställning som har skapats av ett grishjärta. Och det kommer inte avvisas av kroppen eftersom det kan skapas med mottagarens egna vävnad.
Kan odla fram ett personligt hjärta
“Nu kan vi verkligen föreställa oss att bygga ett personligt mänskligt hjärta, ta hjärttransplantationer från ett akutingrepp där du är väldigt sjuk, till ett planerat ingrepp,” sade Doris Taylor till publiken vid Life Itself-konferensen, ett hälso- och välbefinnande-event som presenterades i samarbete med CNN på onsdagen.
Hon förklarade att risken för patienten minskar när hjärtat byggs av de egna stamcellerna eftersom behovet av läkemedel mot avstötning elimineras. Hon sade även att det också minskar kostnaderna när patientens egna celler används.
Robot injiceras stamceller i “spökhjärtat”
Doris Taylor presenterade även BAB, en robot som hon lärt att i steril miljö injicera stamceller i “spökhjärtats” kammare. Det är den vita byggställningen, som skapats av ett grishjärta som tvättats rent från alla celler så att endast en extracellulär, genomskinlig matris finns kvar, som forskarna kallar för spökhjärta.
“Det är den första chansen att verkligen bota den största mördaren av män, kvinnor och barn över hela världen, hjärtsjukdomar. Och sedan vill jag göra det tillgängligt för alla”, sade Doris Taylor, skriver CNN.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.