Dagens PS

Magnetiska korn styrs via MRI och dödar cancerceller

Forskare har skapat ett litet magnetiskt korn som med hjälp av en magnetkamera kan navigeras fram till en tumör i hjärnan för att sedan värma upp tumören och förstöra den
Forskare har skapat ett litet magnetiskt korn som med hjälp av en magnetkamera kan navigeras fram till en tumör i hjärnan för att sedan värma upp tumören och förstöra den. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 feb. 2022Publicerad: 02 feb. 2022

En ny teknik med ett litet magnetiskt korn som hettas upp och förstör cancertumörer skulle kunna ge cancerpatienter bättre överlevnad med kortare återhämtning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ny forskning där ett litet magnetiskt korn med hjälp av en magnetkamera, MRI, navigeras fram till en tumör i hjärnan för att sedan värma upp och förstöra tumören skulle kunna ge patienter med hjärncancer större chans till överlevnad. Forskningsresultaten indikerar att den nya behandlingen kan minska patienters återhämtningstid och bidra till bättre överlevnad, det skriver Bloomberg.

Behandlingen har testats på möss och kallas minimally invasive image-guided ablation, eller Minima. Forskarna menar att tekniken skulle kunna hjälpa patienter eftersom tumören behandlas exakt, vilket minskar biverkningarna.

Exakt och effektiv metod

De små kornen är gjorda av en metallegering och har en storlek på 2 millimeter. De implanteras i patientens vävnad och navigeras sedan fram till cancern med hjälp av MRI-kameran. Enligt forskarna kan den nya tekniken höja MRI-kameran från att vara enbart ett diagnostiskt verktyg till att även bli ett behandlingsredskap.

Forskarna menar att deras fynd bevisar att metoden, på ett exakt och på ett effektivt sätt, kan behandla svåråtkomliga tumörer som glioblastom, den vanligaste formen av hjärncancer, och andra cancerformer, som exempelvis prostatacencer.

Bevarar frisk vävnad

Enligt studiens huvudförfattare, Professor Mark Lythgoe vid UCL Centre for Advanced Biomedical Imaging, går det att bevara frisk vävnad och enbart förstöra cencerceller med tekniken eftersom det lilla kornet styrs med fjärrkontroll med hjälp av MRI.

“När det gäller neurokirurgi betyder detta att vi kommer att kunna bevara motorisk funktion och kognitiv funktion som inte bara bidrar till livskvalitet och återhämtningstid, utan kan bidra till patientens långsiktiga överlevnad”, säger han till Bloomberg.

Ska ändra kornets form

ANNONS

Enligt studiens medförfattare, Lewis Thorne, konsulterande neurokirurg vid National Hospital for Neurology and Neurosurgery är överlevnaden efter en operation för patienter med glioblastom i genomsnitt 12–18 månader. Han menar att Minima har potential att öka patienters överlevnad och minska skadorna på frisk hjärnvävnad.

Enligt forskarna kommer de på längre sikt ändra kornets form så att det kan fungera som en liten skalpell, vilket skulle möjliggöra för kirurger att utföra fjärrstyrda operationer och därmed utföra kirurgi som inte är invasiv.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: AI upptäcker hjärtsjukdomar genom ögonskanning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS