Ett forskarlag från Lunds universitet har på syntetisk väg lyckats ta fram två molekyler som i naturen endast bildas i en övergiven gruva, molekylerna kan vara användbara i läkemedelsutveckling.
Lundaforskare har löst problem som kan ge nya läkemedel
Mest läst i kategorin
Glionitrin A och B är två besläktade molekyler som har egenskaper som gör att de kan vara användbara i utveckling av läkemedel. Dessa molekyler bildas av en svamp i extremt förorenat, surt, avloppsvatten från en övergiven gruva i Sydkorea.
I nästan ett decennium har forskare som vill använda de två molekylerna arbetat i motvind. Nu har ett forskarlag från Lunds universitet lyckats framställa de två molekylerna på syntetisk väg med en metod som tog fyra år att utveckla.
skapade molekylerna syntetiskt
På grund av att den svamp som i naturen producerar molekylerna endast skapar dem när den provoceras med en speciell bakterie från avloppet i den övergivna sydkoreanska gruvan där svampen finns, har det visat sig vara svårt att framställa glionitrin A och B genom fermentering.
Lundaforskarna löste i stället problemet genom att syntetiskt skapa de väldigt komplexa molekylerna. Forskarna redogör för sitt arbete i en studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of the American Chemical Society.
Lösningen enklare än de trott
“Vi har arbetat med det här problemet i fyra år. Varje gång vi trodde att vi hade en lösning visade molekylerna upp oväntade sidor som skickade oss tillbaka till ritbordet”, säger Daniel Strand, kemiforskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.
Lösningen visade sig vara enklare och effektivare än vad forskarna trott, Daniel Strand och hans kollegor lyckades skapa molekylernas mest svårtillgängliga delar genom att utveckla en ny så kallad asymmetrisk organokatalytisk reaktion.
“När vi trodde att problemet var löst kom molekylen med en sista överraskning. Det visade sig att den verkliga strukturen var spegelbilden till den struktur vi från början trodde var glionitrin A. Hela tiden hade alltså vi och andra forskargrupper jagat en molekyl som aldrig fanns”, säger Daniel Strand i pressmeddelandet.
Användas i läkemedelsutveckling
De unika egenskaper som glionitrin A och B kan bli viktiga verktyg i utveckling av nya läkemedel. Glionitrin A uppvisar antibiotiska egenskaper även mot resistenta bakterier och glionitrin B gör cancerceller mindre benägna att migrera. När molekylerna nu kan framställas syntetiskt kan forskarna både få hjälp att förstå hur de fungerar och förbättra deras egenskaper.
“Det finns ett stort behov av nya klasser av antibiotika, inte minst sådana som kan bidra till kampen mot resistenta bakterier. Vi förväntar oss att våra resultat ska inspirera till vidare utveckling av grundläggande syntetisk kemi men också användas i läkemedelsutveckling, säger Daniel Strand i pressmeddelandet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.