En ny studie visar att kroppen även efter en mild covid-19-infektion producerar antikroppar som skyddar mot ny infektion en lång tid framåt.
Långlivade antikroppar även vid mild covid-19
Mest läst i kategorin
Forskare vid, bland annat, Washington University School of Medicine har sett att långlivade plasmaceller aktiveras och börjar producera antikroppar vid en infektion av sars-cov-2-viruset, som ger covid-19.
“Det här är goda nyheter, eftersom det antagligen innebär att alla som har haft covid inte blir lika sjuka nästa gång, säger Marcus Buggert, forskare på Centrum för infektionsmedicin vid Karolinska institutet i Huddinge, till TT.
Aktiverar långlivade celler
Vid en virusinfektion börjar kroppen producera antikroppar som ger ett bra skydd, men nivåerna går ned efter ett tag och det har oroat forskarna eftersom det kan innebära att immuniteten mot covid-19 försvinner efter en tid.
Nu har dock forskare konstaterat att även en mild covid-19-infektion aktiverar långlivade plasmaceller och ger därmed skydd under lång tid.
“De här cellerna finns i benmärgen där de producerar låga nivåer av antikroppar. Det här är duktiga forskare och vad de har gjort är att de har analyserat benmärgsprover från försökspersoner och sett att de här cellerna aktiveras efter en covidinfektion. En väldigt invasiv forskning, med andra ord, som vi knappast skulle få etiskt tillstånd för här i Sverige”, säger Marcus Buggert till TT.
Lever 60 eller 70 år
Studien presenteras i tidskriften Nature. Marcus Buggert berättar att de långlivade plasmacellerna kan leva i 60 eller 70 år och är en del av vårt långlivade immunförsvar.
“Att de aktiveras av en infektion är bra, eftersom det kan innebära att man endast får milda symtom, eller blir helt asymtomatisk, om man utsätts för smittan en gång till”, säger han till TT.
Syns inte i antikroppstest
Nivåerna av dessa antikroppar är låga, varför en person kan ha dem trots att de inte hittas i ett vanligt antikroppstest. Det är ännu ingen som vet om de långlivade plasmacellerna även aktiveras av vaccinerna mot covid-19.
“Det återstår att se, men det skulle förvåna mig om de inte gör det”, säger Marcus Buggert till TT.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.