Dagens PS

Läkemedelsbolag vill inte att forskare omprövar dosering

Läkare experimenterar med att använda immunbehandlingar under kortare tid och i lägre dos för att minska patienters biverkningar men ändå uppnå goda resultat
Läkare experimenterar med att använda immunbehandlingar under kortare tid och i lägre dos för att minska patienters biverkningar men ändå uppnå goda resultat. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 dec. 2023Publicerad: 28 dec. 2023

Att stoppa en cancerbehandling tidigare kan minska både kostnader och patienternas biverkningar, men forskare som vill studera dosering och behandlingstid stöter på hinder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läkemedel som stärker immunförsvaret har revolutionerat cancervården, men nu experimenterar läkare med att minska användandet, det rapporterar Wall Street Journal.

Kassako för läkemedelsbolag

Immunterapier som gör att kroppens eget immunförsvar dödar cancertumörer har förlängt livet för människor med hud- lung- och blåscancer.

Dessa läkemedel har även varit en välsignelse för läkemedelsbolag som, enligt analytiker vid Leerink Partners, förra året sålde immunterapier för 44 miljarder dollar, cirka 436,4 miljarder kronor.

En del patienter får dock mer av dessa läkemedel än de behöver, vilket utsätter dem för biverkningar som kan undvikas utan att deras cancer återkommer.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Kan räcka med mindre

Preliminär forskning indikerar att det kan räcka att ta dessa läkemedel i lägre doser och under kortare perioder, men läkemedelsbolag har inte finansierat de studier som behövs för att bekräfta fynden.

“Vi vet inte när vi ska sluta”, säger onkologen Jedd Wolchok, vid Weill Cornell Medicine i New York, till Wall Street Journal.

Immunterapier är den senaste typen av cancerbehandling som läkare omvärderar, de ger nu patienter mindre cellgifter och strålning samt opererar mer sällan lågriskcancer, inklusive bröst- och prostatacancer.

ANNONS

Vid en konferens i San Antonio, Texas, nu i december visade forskare att en del patienter med bröstcancer med låg risk, utan risk, kan skippa strålning och inte behöver följas upp med mammografi så ofta.

Svårt att förändra

Det är dock en svår uppgift att gå mot mindre vård. Läkemedelsbolag kommer inte finansiera studier som undersöker om patienter kan klara sig med mindre av deras läkemedel.

Men det är inte bara läkemedelsbolagen som stretar emot, vården och patienterna tvekar också.

Mark Ratain, onkolog vid University of Chicago försöker rekrytera cancerpatienter till en studie som ska ta reda på om de kan klara sig med mindre av Mercks Keytruda eller Bristol Myers Squibbs Opdivo, båda är så kallade immunkontrollpunktshämmare.

Efter tre år har han bara hittat 60 av de 260 patienter han vill ha med i studien, dessutom har de flesta vårdcentraler avböjt medverkan i studien.

Balanserar effekt med risk

Enligt Merck balanserar de effekt och säkerhet när de bestämmer den rekommenderade dosen för sina cancerläkemedel.

Bristol Myers Squibb menar att Opdivos dosering stöds av robusta bevis för effektivitet och tolerabilitet. En studie läkemedelsbolaget gjort fann att lungcancerpatienter som fick Opdivo i två år fick bättre resultat än de som fick läkemedlet i ett år.

ANNONS

67-åriga Lodi Vercelli gick med i Mark Ratains studie när hans cancer i matstrupen kom tillbaka för sex månader sedan.

Efter fem månaders immunterapibehandling har han inte haft några biverkningar och hans senaste undersökningar tyder på att läkemedlet fungerar.

Kortare cancerbehandling

Preliminär forskning visar att många patienter som på grund av biverkningar slutar ta ett läkemedel innan standardtiden för behandlingen är över, ändå klarar sig bra.

“Alla patienter behöver förmodligen inte en lång behandlingstid för att ha varaktiga fördelar”, säger Geoffrey Gibney, en melanomläkare vid Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center, till Wall Street Journal.

Han testar om patienter med avancerad melanom, hudcancer, kan avbryta behandlingen med Keytruda, Opdivo eller Bristols Myers Squibbs Opdualag, om de efter ett års behandling verkar vara sjukdomsfria. 

Hittills har cirka 35 av de 150 patienter han söker har anslutit sig till hans studie.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Cancer – ny upptäckt kan revolutionera behandlingen

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]