Pfizers experimentella läkemedel för behandling av den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit har visat goda resultat i två studier.
Läkemedel mot tarminflammation lyckas i en andra studie
Mest läst i kategorin
På tisdagen meddelade Pfizer att bolagets experimentella läkemedel, etrasimod, i en andra studie har visat förbättring efter 52 veckor hos patienter med den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit, det rapporterar Reuters.
Resultaten från den första studien visade att läkemedlet, som tas en gång om dagen, jämfört med placebo, förbättrade symptomen hos patienter med ulcerös kolit vid vecka 12. Läkemedlet har därmed nått båda sina huvudmål att nå statistiskt signifikant förbättring av sjukdomstillståndet på 12 och på 52 veckor.
Förvärvade Arena Pharmaceuticals
Pfizer förvärvade läkemedelskandidaten etrasimod år 2021, som del i förvärvet av läkemedelsbolaget Arena Pharmaceuticals som slutfördes den 11 mars i år.
“Vi är glada över att lägga till Arena Pharmaceuticals imponerande erfarenhet och pipeline till Pfizers terapeutiska område för inflammation och immunologi, vilket hjälper oss att främja vårt syfte att utveckla genombrott för att förändra livet för personer med immuninflammatoriska sjukdomar”, sade Mike Gladstone, Global President & General Manager, Pfizer Inflammation and Immunology, då i ett pressmeddelande.
“Särskilt hoppas vi att vi framgångsrikt kan påskynda den kliniska utvecklingen av etrasimod för att ha en positiv inverkan på dem som lever med dessa försvagande sjukdomar”, tillade han i pressmeddelandet.
Väntas påbörja myndighetsansökan i år
Arena Pharmaceuticals är ett företag i klinisk fas som utvecklar innovativa läkemedel för flera immuninflammatoriska sjukdomar och efter förvärvet är det ett helägt dotterbolag till Pfizer.
Statistiskt signifikant förbättring uppnåddes även i alla viktiga sekundära mål i båda studierna. Pfizer planerar att ta med datan från båda dessa studier i sina planerade myndighetsansökningar för sitt läkemedel etrasimod, som bolaget väntas påbörja senare i år.
Ulcerös kolit
Ulcerös kolit är en kronisk, inflammatorisk tarmsjukdom där immunförsvaret angriper tarmslemhinnan i tjock- och ändtarmen. Sjukdomen orsakar sår och ger blodig avföring, inkontinens och buksmärtor.
Tillsammans med Crohns sjukdom är ulcerös kolit den vanligaste tarmsjukdomen i Sverige och enligt Mag- och tarmförbundet har över 30 000 personer ulcerös kolit i Sverige och varje år insjuknar cirka 1 000 nya personer i sjukdomen. Det är vanligast att man insjuknar i 15- till 35-årsåldern men även små barn och äldre kan få sjukdomen.
Globalt sett är marknaden för inflammatoriska tarmsjukdomar värd cirka 20 miljarder dollar, vilket motsvarar nästan 190 miljarder kronor, så det är en lukrativ marknad för läkemedelsbolag.
Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.