Labbodlat blod kan vara på väg – och har för första gången använts i en blodtransfusion på en människa, rapporterar BBC.
Labbodlat blod för första gången använt i blodtransfusion
Forskare i Storbritannien har gjort en blodtransfusion med labbodlat blod, i den första kliniska prövningen någonsin av sitt slag. Det är flera mottagare som fått de röda blodkropparna, i doser om 5-10 milliliter, motsvarande ungefär ett par teskedar. Detta för att det ska testas hur de beter sig i kroppen.
Blodkropparna har odlats fram av stamceller, och forskarna förväntar sig att de ska prestera bättre än vid andra blodtransfusioner eftersom att de är helt nya celler.
“Denna utmanande och spännande prövning är en stor språngbräda till att tillverka blod från stamceller. Detta är första gången labbodlat blod från en allogen donator har använts i en transfusion och vi är spännande att se hur bra cellerna presterar i slutet av den kliniska prövningen”, säger Ashley Toye, direktör vid NIHRs blod- och transplantationsenhet för röda blodkroppsprodukter.
De allra flesta blodtransfusioner kommer fortsatt att ske människa till människa, även om de kliniska prövningarna av labbodlat blod blir succé. Det yttersta målet är att tillverka livsviktiga, men extremt sällsynta, blodgrupper som är svåra att få tag på.
Denna världsledande forskning lägger grunden för tillverkning av röda blodkroppar som säkert kan användas för att transfundera människor med sjukdomar som sicklecellanemi. Möjligheten för detta arbete att gynna patienter som har svårt för transfusioner är mycket betydande”, säger Dr Farrukh Shah, medicinsk chef för transfusion vid NHS Blood and Transplant till BBC.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.