Dagens PS

Kry spar pengar genom att inte remittera till röntgen

De patientbesök som kräver någon sorts utredning, som remiss till röntgen, kostar mest för en vårdcentral eftersom vårdcentralen då får ta en del av kostnaden. Krys kostnad för röngenundersökningar för digitala läkarbesök år 2021 var 0 kronor
De patientbesök som kräver någon sorts utredning, som remiss till röntgen, kostar mest för en vårdcentral eftersom vårdcentralen då får ta en del av kostnaden. Krys kostnad för röngenundersökningar för digitala läkarbesök år 2021 var 0 kronor. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 okt. 2022Publicerad: 12 okt. 2022

Varje år får patienter via Kry hundratusentals digitala läkarbesök, men patienter som behöver röntgas skickas till andra vårdcentraler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De allra flesta, 98 procent, av Krys digitala läkarbesök, kallade videobesök, är patienter som är skrivna hos en annan vårdgivares vårdcentral, olistade patienter. För vart och ett av dessa besök får Kry 415 kronor, det rapporterar Svenska Dagbladet.

I Region Stockholm genomförde Kry förra året 350 000 videobesök inom primärvården, vilket innebär att två av tre läkarbesök hos Kry i regionen var videobesök, 275 000 av de videobesöken gällde fysiska besvär. Kry fick totalt 138 miljoner kronor för olistade patienters videobesök i Region Stockholm.

Vårdcentralen får ta en del av kostnaden

Oavsett om Kry tar emot en patient fysiskt eller digitalt får de lika mycket pengar av Region Stockholm och oavsett hur besöket görs ska vården som ges vara likvärdig. De patientbesök som kräver någon sorts utredning, som remiss till röntgen, kostar mest för en vårdcentral eftersom vårdcentralen då får ta en del av kostnaden.

En vårdcentrals lönsamhet minskar alltså ju fler patienter som behöver utredas. Praktikertjänsts kostnader för röntgenundersökningar låg exempelvis på i genomsnitt 45 kronor per läkarbesök 2021. Hade Kry haft liknande kostnader för röntgen skulle de ha kostat drygt 12 miljoner kronor i Region Stockholm förra året, men Krys kostnad för röngenundersökningar för videobesök var 0 kronor.

Enligt Krys rutiner krävs ett fysiskt besök på en vårdcentral för att få remiss till röntgen och eftersom patienterna är listade hos en annan vårdcentral skickas de dit. Krys presschef Jonas Beltram-Linné skriver i ett mejl till SvD att det här inte har med kostnad att göra utan görs för patientens bästa.

Finns digitala vårdgivare som gör annan bedömning

Även Doktor.se som också har många videobesök har samma rutiner som Kry när det gäller röntgen och enligt bedömare som SvD talat med är det rimligt att färre röntgenremisser ges vid digitala läkarbesök.

Göran Stiernstedt, läkare som tidigare var nationell samordnare för ökat resursutnyttjande inom sjukvården, menar dock att det är orimligt att det inte skulle vara befogat att fatta beslut om röntgen vid något enda fall av 275 000 videobesök. Och det finns andra digitala vårdgivare som bedömer saken annorlunda.

ANNONS

Min Doktor har ingen fysisk vårdcentral i Region Stockholm och cirka 5 procent av deras vårdärenden i Region Stockholm skickas till provtagning, tester eller röntgen, det skriver SvD.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rapport om digitala vårdgivare: Snedvrider konkurrensen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]