Äpple eller päron? En ny studie visar att din kroppsform påverkar din risk att drabbas av tjock- och ändtarmscancer.
Kroppsformen som ökar risken för tarmcancer
Mest läst i kategorin
Kolorektal cancer, eller tjock- och ändtarmscancer, är den tredje vanligaste formen av cancer i Sverige, enligt Cancercentrum drabbas varje år cirka 5 000 personer av tjocktarmscancer och drygt 2 100 av ändtarmscancer.
Tjocktarmscancer är lika vanligt hos män som hos kvinnor men ändtarmscancer är vanligare hos män. De flesta insjuknar i 70-årsåldern, bara 5 procent är under 50.
I USA diagnosticeras dock allt fler unga människor med tjock- och ändtarmscancer.
Riskfaktorer
Forskare har identifierat flera livsstilsrelaterade faktorer som kan öka risken att utveckla tjock- och ändtarmscancer, bland annat en kost rik på rött och processat kött, rökning, alkoholdrickande och fetma, det skriver Newsweek.
Det har dock visat sig att hur vi lägger på oss vikt också kan påverka risken att drabbas.
Du har kanske hört talas om äppel- och päronformade kroppar, termerna används för att beskriva hur fett fördelar sig runt kroppen. Det finns även andra kroppstyper och vilken du har beror på genetik, livsstil, kön och ålder.
Senaste nytt
Äppelformad kropp
En rund kroppsform med större midja och smalare höfter kallas äppelformad kropp och många studier har funnit att en sådan kroppsform kan öka risken att drabbas av olika hälsoproblem som hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes.
Den associationen kvarstår även bland dem med en äppelformad kropp som har ett hälsosamt BMI.
Ny forskning tyder nu på att den äppelformade fettfördelningen även kan öka risken att drabbas av tjock- och ändtarmscancer.
Miljöfaktorer
Heinz Freisling, epidemiolog vid International Agency for Research on Cancer, säger att kroppsformen huvudsakligen bestäms av en kombination av miljömässiga och genetiska faktorer.
“Andra bestämningsfaktorer för kroppstyp kan vara hormonella, metabola eller andra ännu okända faktorer. Även om vår genetiska predisposition för en specifik kroppstyp inte kan ändras, kan vi agera på miljöfaktorer”, säger han till Newsweek.
Han förklarar att vi exempelvis vet att tobaksrökning gynnar fettansamling runt midjan samt att vara fysiskt aktiv, mindre stillasittande och äta en balanserad kost hjälper oss att hålla en hälsosam vikt.
Studien
I en studie fann Heinz Freisling och hans kollegor att långa individer med en äppelformad kropp var mer benägna att utveckla tjock- och ändtarmscancer. Även allmän fetma kopplades till en ökad risk.
För att undersöka sambandet mellan kroppstyp och cancerrisk analyserade forskarna i studien data från 329 828 deltagare i den brittiska biomedicinska databasen UK Biobank.
Därefter analyserade de data från 460 198 deltagare för att avgöra om några specifika genetiska varianter kunde associeras med någon av kroppstyperna.
Högre risk
Forskarnas resultat tyder på generellt överviktiga och personer med övervikten samlad centralt på kroppen, alltså med äppelformad kropp, löper högre risk att drabbas av tjock- och ändtarmscancer.
“Ett av de spännande resultaten i vår studie är att dessa kroppstyper verkar påverka hälsan hos matsmältningssystemet, eller specifikt kolorektum, genom systemiska snarare än lokala processer,” säger Heinz Freisling till Newsweek.
“Vi fann att mer av en allmänt fet kroppsform var associerad med gener som var överuttryckta i vissa hjärnregioner, medan mer av en lång, centralt fet kroppsform huvudsakligen var associerad med gener som överuttrycktes i (fett)vävnad. Det tyder uppenbarligen på att matsmältningshälsa åtminstone delvis kan ha sitt ursprung i hjärnan och (fett)vävnaden”, fortsätter han till Newsweek.
Cancer ökar bland unga
Cancer drabbar fler unga människor och läkare är oroliga och förbryllade. Forskare försöker ta reda på vad det beror på.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.