Längs stränderna vid Floridas kust har en stor ansamling av tång skapat en gigantisk klump som utgör en risk för människors och djurs hälsa.
Köttätande bakterier i havet kan samlas i tång
Mest läst i kategorin
Den gigantiska tångklumpen vid Floridas kust utgör risker för havslivet, människors luftvägar och för turismen, men den kan även husera sjukdomsalstrande bakterier, det rapporterar CNN.
Dubbelt så bred som USA
Sargassotång är en sorts tång som länge har bildat stora blomningar i Atlanten, sedan 2011 har forskare spårat enorma ansamlingar av tången.
Årets blomning är dubbelt så bred som USA och den största forskarna någonsin sett. Den är över 804 mil och sträcker sig från Afrikas stränder till Mexikanska golfen.
Köttätande bakterier
Enligt Sargassum Information Hub, ett gemensamt projekt mellan olika forskningsinstitutioner, kan sargassotång som driver till havs fungera som livsmiljö och ge mat och skydd för fiskar, däggdjur, krabbor och fåglar.
Men när sargassotång ansamlas och börjar brytas ned på land kan interaktion mellan tången, marint plastskräp och bakterier av släktet vibrio, enligt en studie, skapa en “patogen storm” som är farlig både för det marina livet och för folkhälsan.
Vibriobakterier förekommer naturligt i vissa kustvatten och mellan maj och oktober, när vattnet blir varmare, ökar de i antal, enligt USA:S smittskyddsmyndighet, CDC.
Cirka 12 av de över 100 vibrioarterna kan orsaka sjukdom hos människan. Människor kan smittas av att äta råa, underkokta eller felaktigt lagrade skaldjur, särskilt ostron.
Bakterierna finns naturligt i havsvatten
Forskarna som gjorde studien undersökte om vibriobakterier, inklusive en köttätande sort, som koloniserar sargassotång och plastskräp, kan infektera människor.
Människor kan smittas om ett öppet sår utsätts för saltvatten eller bräckvatten. Den vibriobakterie som kan orsaka köttätande infektioner heter vibrio vulnificus.
“När vi pratar köttätande är det inte så att du kan spåra det och sedan se dina fingrar falla av, som spetälska. De äter upp dina organ inifrån och ut. Det är det som försämras.”, säger Jae Williams till CNN.
Han är pressekreterare vid Florida Department of Health, som inte har varit inblandat i den senaste studien.
Extremt aggressiva bakterier
Forskarna som studerade potentiella risker för människan isolerade 16 varianter av vibriobakterier från ållarver, marint plastskräp, sargassotång och havsvatten i Karibiska havet, Sargassohavet och i Nordatlanten.
“Vårt labbarbete visade att dessa vibrio är extremt aggressiva och kan söka upp och hålla sig till plast inom några minuter”, säger Tracy Mincer i ett pressmeddelande.
Hon är huvudförfattaren till studien och biträdande professor i biologi vid Florida Atlantic Universitys Harbor Branch Oceanographic Institute.
“Vi fann också att det finns fästfaktorer som mikrober använder för att hålla sig till plast, och det är samma typ av mekanism som patogener använder”, fortsätter hon i pressmeddelandet.
Kan finnas på sargassotången
I studien fann inte forskarna några köttätande bakterier i sina sargassotångprover, men det utesluter inte att sådana bakterier kan finnas i tången.
Enligt Jae Williams skulle vibrio vulnificus-bakterier med största sannolikhet kunna finnas i bräckt vatten på eller runt sargassotång snarare än i själva tången.
“Det är inte så att tången i sig är skadlig för människor, men den skapar en miljö som kan vara skadlig för människor,” säger han till CNN.
Han förklarar att när sargassotången rör sig i havet, tar den upp allt i sin väg och det kan inkludera skräp och döda eller ruttnande djur.
Inget jättestort problem
Han tillägger att det här inte är ett stort bekymmer, som covid, men det är bra att hålla sig borta från den stora tångklumpen långs Floridas kust.
Forskarnas fynd av vibriobakterier på plast är dock oroande eftersom plastfragment är vassa nog att perforera vår hud så att vibriobakterier kan komma in i kroppen.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Här värms havsvattnet upp snabbt – klimatbuffert i gungning
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.