Dagens PS

Kor kan hjälpa oss förutse nästa pandemi

Ko.
Kan kor vara hemligheten bakom att förstå när nästa pandemi inträffar? Forskare vill hålla bättre koll på våra fyrbenta boskap framöver. (Foto: ulleo / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 02 juli 2024Publicerad: 02 juli 2024

Med några år mellan oss och de tuffaste dagarna under världens senaste pandemi börjar lockdowns och social distansering kännas främmande. Men nu ser forskarna hur en annan kändis på virusscenen växer sig allt större.

ANNONS
ANNONS

Forskare som mäter fågelinfluensans spridning blir alltmer oroade över att de ligger efter i arbetet – och att de skulle ha svårt att upptäcka utbrottet av en pandemi i dit, det rapporterar Reuters.

Man hittar allt fler fall där en ny undertyp av fågelinfluensan sprids mellan däggdjur, från kor och katter – och det tyder på att det närmar sig en mutation som kan spridas mellan människor.

“Det är nästan som att se en pandemi utvecklas i slow motion”, säger virusforskaren Scott Hensley.

“För tillfället är riskerna relativt låga, men det kan ändras blixtsnabbt.”

Tidig upptäckt kan undvika pandemi

Desto tidigare man hittar smitta till människa, desto förr kan myndigheterna kliva in och förbereda åtgärder. I dagsläget genomförs begränsade tester, vilket ökar riskerna för okända utbrott.

Forskarna menar att man behöver veta allt – vilka gårdar det rör sig om, hur smittan sker och hur effektivt viruset sprids.

ANNONS

Senaste nytt

Människor undersöks knappt alls

Människor testas väldigt sällan för fågelinfluensa, trots att de rör sig i sammanhang där viruset skulle kunna förekomma.

ANNONS

På så vis skulle det vara väldigt svårt att upptäcka viruset i god tid, om det plötsligt började sprida sig till oss.

Pandemier ger nästan ingen varning

De flesta pandemierna, som covid-19, ankommer utan förvarning. På samma sätt spreds den senaste influensapandemin utan större förvarning – förutom att den smittat mellan djur under lång tid.

Därför menar han att ökad bevakning av djur och människor skulle kunna hjälpa myndigheterna förbereda sig.

Det nya fågelinfluensaviruset har smittat från kor till människor, men det gäller bara ett fåtal fall och det har bara gett lindriga symptom. WHO meddelar att riskerna för människor är mycket små eftersom viruset inte smittar mellan människor – och om det skulle spridas är vi väl förberedda.

Värt att förbereda sig för pandemi

Samtidigt finns experter som menar att det finns tillräckligt med orsakar till oro och att man borde förbereda för smitta mellan människor.

En organisation som var tidig med att finansiera forskning på vaccin mot covid har till exempel börjat med liknande förberedelser mot den nya fågelinfluensan.

“Vi vill lyfta ett varningens finger kopplat till det här viruset,” säger Wendy Barclay, en brittisk virolog som rådger hälsomyndigheter i Storbrittanien.

ANNONS

“Men vi menar inte att världen är påväg att gå under heller.”

Läs mer: Pandemi – inget man drömmer om. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS