Kina planerar för nollcovid i flera år framöver med snabbtestning på många håll i städerna. Negativa resultat kommer krävas för att komma in i butiker eller på tunnelbanan i städer som Shanghai och Shenzhen.
Kina planerar nollcovid i flera år framöver
Lockdowns hävs runt om i Kina men det betyder inte att jakten på nollcovid är över. Kineserna lär får leva med myndigheternas strikta covidlinje i flera år framöver, skriver Bloomberg.
Kina planerar för nollcovid långt framöver
Nu håller ett nätverk av tiotusentals snabbtestbås att sättas upp i landets städer, där det aldrig ska vara längre än en kvart för invånarna att kunna svabba sig. Och det kommer de behöva i städer som Peking, Shanghai, Shenzhen och Hangzhou – där invånarna kommer behöva visa upp negativa resultat – som tagits inom 48 timmar – för att komma in i tunnelbanan eller vanliga butiker.
Medan resten av världen till största delen har gått vidare med livet så kommer Kinas befolkning behöva leva med jakten på nollcovid långt framöver. Meningen med de nya utbredda snabbtestlokalerna är för myndigheterna att kunna slå ner på viruset innan det har en chans att spridas brett i samhället. Men det kommer samtidigt att göra testning till en ofrånkomlig del av vardagen för hundratals miljoner kinesiska stadsbor.
Frågan är hur länge Kinas ledning kommer fortsätta med sin strategi eftersom viruset som bekant inte kommer att försvinna.
“Det kan absolut hjälpa till att upptäcka omikron tidigt, speciellt om alla måste testa varannan dag”, säger Michael Mina, en före detta epidemiolog vid Harvard University.
“Men det är ett oerhört svårt tillvägagångssätt.”
Att ständigt jaga nollcovid kommer inte fungera i längden menar Huang Yanzhong, som arbetar med global hälsa vid det New York-baserade Council on Foreign Relations, eftersom det hela bara blir en enda lång utdragen process.
“Immunitetsgapet kommer finnas kvar, vilket gör det ännu mer osannolikt att leva med viruset.”
Läs även: Shanghai – stödåtgärder till företag när lockdowns hävs
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.