I Kina låter nu regeringen människor själva hantera den ökande spridningen av covid-19, men befolkningen är inte van vid att hantera viruset.
Kina: Panik och dålig kunskap om covid
För bara några månader sedan var människor i Kina i allmänhet inte särskilt rädda för att smittas av covid-19, åtgärderna inom regeringens noll-covid-strategi gjorde att de flesta var säkra, det rapporterar The Economist.
Regeringen tog hand om smittade
Masstester och nedstängningar höll viruset i schack och när någons test var positivt trädde regeringen in och den smittade togs till ett statligt karantäncenter.
Människor med symptom behandlades på särskilda sjukhus och lokala hälsovårdsarbetare desinficerade deras hem och covid-19-testade deras grannar.
Senaste nytt
Dumpade noll-covid-strategin
Men den 7 december ändrades allt det här när Kinas regering i stort sett dumpade sin noll-covid-strategi och tog bort de flesta restriktionerna.
Den väldigt smittsamma omikronvarianten av covid-19-viruset hade gjort noll-covid-strategin ohållbar och nu får Kinas befolkning klara sig själv.
Ansvara för sin egen hälsa
People’s Daily, tidningen som är det kinesiska kommunistpartiets språkrör, skrev att alla ska ta ansvar för sin egen hälsa.
I Peking har invånare fått brev från de lokala kommittéer som var de som upprätthöll covid-kontrollerna och uppmanats att sluta rapportera in feber och hosta till dem.
Panik i Peking
Scamp skriver att det råder panik i Peking och att stadens invånare tar till bristfälliga läkemedel för att försöka behandla sjukdomen.
På webbsajter som säljer läkemedel är läkemedel mot feber slut och det finns rapporter om människor som åkt till sjukhus efter att ha tagit för mycket febernedsättande medicin.
En våg av smitta
De officiella siffrorna på antal covidfall sjunker, men eftersom den kinesiska regeringen har minskat på antalet covid-tester är de officiella siffrorna inte längre tillförlitliga.
Det är dock tydligt att en våg av smitta är på väg eftersom människor delar sina berättelser om covid-19 på nätet.
Nu vågar folk berätta
En informell enkät har gjorts i Peking på social media där folk har tillfrågats om de har smittats av viruset och 40 procent av de 393 000 respondenterna svarade ja.
För några månader sedan stigmatiserades personer som smittats med covid-19, de kunde exempelvis ha svårt att få jobb när de blivit friska.
Nu är sjukdomen så pass vanlig att människor vågar skriva om att de smittats på sociala medier. Men det finns också de som är oroliga.
Dålig kunskap om viruset
Tills nyligen sade den kinesiska regeringen att covid-19 är en sjukdom att vara rädd för, nu är den officiella linjen att omikron inte är värre än en vanlig förkylning.
Smittade som inte har svåra symptom uppmanas att stanna hemma och kurera sig själva, men alla lyssnar inte, utanför sjukvårdskliniker bildas köer och Pekings SOS-operatörer har fått sex gånger fler samtal.
Generellt saknas bra information om viruset i Kina, men nu inser åtminstone människor behovet av att skydda sig mot viruset och fler vaccinerar sig.
Låg vaccinationsgrad bland äldre
Antalet vaccindoser som distribueras varje dag har ökat från mindre än 200 000 till över en miljon, men Kinas äldre befolkning har fortfarande låg vaccinationsgrad.
Endast 40 procent av de som är över 80 år har fått tre doser covid-19-vaccin, det skriver The Economist.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Kina stänger ned obligatorisk spårningsapp
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.