Dagens PS

Covid-hysterin eskalerar i Kina – ska rädda kvar Xi Jinping

Kina
Kinas president Xi Jinping vill inte äventyra sin ställning genom ett covid-utbrott och håller därför fast vid sin noll-covid-politik, enligt experter. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 sep. 2022Publicerad: 06 sep. 2022

Enligt CNN:s beräkningar är 74 städer i Kina i dagsläget helt eller delvis covid-nedstängda och påverkar mer än 300 miljoner människor.

ANNONS

Samtidigt som president Xi Jinpings mandatperiod går mot sitt slut trappar myndigheterna upp sin hårdföra covid-strategi, som innebär noll tolerans till smittan.

Xi Jinping styr Kinas kompromisslösa covid-strategi och hans tid vid makten får inte överskuggas av ett nytt virusutbrott.

Förväntan är, skriver CNN från Peking, att han på nytt utses till landets ledare i ytterligare fem år under kommunistpartiets 20:e partikongress, som är planerad att hållas den 16 oktober.

Trots att den hårdföra covid-politiken uppges äventyra både människors liv och hälsa och hotar företagens möjligheter att bedriva affärer insisterar Kina på att noll-covid-strategin är rätt.

Medan omvärlden till övervägande del lärt sig leva med viruset vägrar Kina göra avkall på sin noll-strategi mot covid.

Trots att det hindrar landet från att återgå till normala förhållanden – och trots att det spiller över på många andra delar av världen och per automatik slår mot såväl Kinas inhemska ekonomi som den globala ekonomin.

“Partiet vill se till att inget olämpligt, till exempel ett större utbrott, potentiellt kan hota social stabilitet, kasta en skugga över ledarskapets övergångsprocess – och för att inte tala om att skada Xis personliga ledarskaps trovärdighet”, säger Yanzhong Huang, senior fellow för global hälsa vid organisationen Council on Foreign Relations.

CNN konstaterar att den två månader långa Shanghai-nedstängningen tidigare i år lamslog ekonomin.

Det utlöste i sin tur missnöje och kritik mot nolltolerans-strategin, vilket fick Kinas president att varna för att “resolut kämpa mot alla ord och handlingar som snedvrider, tvivlar på eller förnekar” hans noll-covid-politik.

ANNONS

Lokala tjänstemän är piskade att följa kommunistpartiets oresonliga covid-linje. Annars riskerar de sina jobb.

Fler städer kommer framöver att stängas ned och i torsdags, berättar CNN, stängde Kina ännu en megastad – Chengdu med 21 miljoner invånare – och i söndags förlängdes nedstängningen för stora delar av jättestaden.

Det rapporteras om hjärtsjuka, gravida som får missfall och andra svåra, mänskliga tragedier i spåren av Kinas noll-covid-nedstängningar, som enligt CNN väcker alltmer frustration hos befolkningen.

Läs mer: Covid Zero bromsar ekonomisk tillväxt i Kina

Läs även: Covid har förvärrat Kinas nedgång i födslar och äktenskap

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]