Dagens PS

Kemikalier i hushållsprodukter kan skada barn

När det centrala nervsystemet utvecklas är det särskilt känsligt för miljöpåverkan och exponering för kemikalier kan vara särskilt skadligt för barn
När det centrala nervsystemet utvecklas är det särskilt känsligt för miljöpåverkan och exponering för kemikalier kan vara särskilt skadligt för barn. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 mars 2024Publicerad: 26 mars 2024

Vi utsätts dagligen för hundratals kemikalier och för det mesta är deras hälsoeffekter okända. Nu har forskare analyserat effekten av 1 800 kemikalier i vanliga hushållsprodukter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare har tidigare varnat för att kemikalier som finns i vanliga hushållsprodukter kan skada våra hjärnor och potentiellt kopplas till flera neurologiska sjukdomar, det skriver Newsweek.

I de flesta studier av dessa kemikaliers effekter på hjärnan har forskare fokuserat på neuroner i hjärnan, alltså nervceller, som fungerar ungefär som hjärnans ledningar.

Mycket mindre är dock känt om dessa kemikaliers effekter på på hjärnans stödjande celler.

Kemikalier i vanliga produkter ökar risk för bröstcancer

Vanliga konsumentprodukter innehåller hundratals kemikalier som kan öka risken för bröstcancer, vissa kan direkt orsaka den, medan andra främjar tillväxten.

Oligodendrocyter

Därför fokuserade forskare vid Case Western Reserve Universitys School of Medicine i sin studie på de celler som sveper sig runt nervcellerna och förbättrar deras förmåga att överföra information.

De kallas för oligodendrocyter och fungerar som en isolerande mantel runt nervcellerna.

Forskarna analyserade effekten på oligodendrocyterna av kemikalier som är vanliga i desinfektionsmedel och personliga hygienprodukter samt kemikalier i flamskyddsmedel, som vanligtvis finns i hushållsartiklar som möbler och elektronik.

I sin studie skriver forskarna att förekomsten av neuroutvecklingsstörningar, inklusive autismspektrumstörningar och hyperaktivitet med uppmärksamhetsbrist, har ökat under det senaste decenniet.

ANNONS

De skriver vidare att genetiska faktorer ensamma inte helt kan förklara denna ökning.

“Därför har det blivit nödvändigt att utvärdera hur miljöfaktorer, inklusive kemisk exponering, bidrar till eller initierar neuroutvecklingsstörningar”, skriver de i studien. 

ANNONS

Senaste nytt

Hämmade och dödade

Med hjälp av oligodendrocyter från möss och odlade mänskliga celler fann forskarna att 292 av de testade kemikalierna dödade dessa isolerande hjärnceller.

De fann även att 47 av de testade kemikalierna hämmade genereringen av oligodendrocyter.

“Vi blev verkligen förvånade över våra forskningsrön, som avslöjade att vissa vanliga hushållskemikalier kan vara skadliga för hjärnceller”, säger chefsutredaren Paul Tesar till Newsweek.

Han är professor i genetik och genomvetenskap samt chef för Institute for Glial Sciences vid Case Western Reserves School of Medicine i Cleveland, Ohio, USA.

Skadligast för barn

“Barn, särskilt under deras utvecklingsstadier, och individer med vissa redan existerande hälsotillstånd som multipel skleros, är sannolikt de mest sårbara för de skadliga effekterna av dessa kemikalier,” säger han vidare till Newsweek.

ANNONS

Han förklarar att hjärnor som är under utveckling är mer mottagliga för skador från kemikalier eftersom den fortfarande bildar kritiska kopplingar och strukturer.

Forskarna fann att barn mellan tre och elva år som exponeras för en kemikalie som finns i flamskyddsmedel är mer benägna att utveckla rörelsestörningar och behöver specialundervisning.

Enligt Paul Tesar kan dessa kemikalier förvärra symtomen eller till och med utlösa nya hälsoproblem för personer som har underliggande hälsoproblem eller genetiska faktorer som gör dem benägna att drabbas av sjukdomar.

Fler studier behövs

Han säger att vi inte nödvändigtvis behöver sluta använda dessa kemikalier, att en del av dem är användbara i våra hem, men att vi behöver fundera på hur de används och vilken nivå av exponering som kan anses vara säker.

Enligt honom behöver fler studier göras för att identifiera fler tydliga kopplingar mellan kemikalierna och våra hjärnhälsa.

“Resultaten av vår studie ger en utgångspunkt för att förstå vilka exponeringsnivåer för dessa kemikalier som kan utsätta oss själva eller våra barn för risk för toxicitet”, säger han till Newsweek.

Laboratoriefynd

Oliver Jones, professor i kemi vid Australiens Royal Melbourne Institute of Technology, som inte varit inblandad i studien, påtalar att det är viktigt att komma ihåg att laboratoriefynd inte nödvändigtvis direkt leder till hälsorisker i verkligheten.

ANNONS

I den aktuella studien har celler i en petridisk utsatts för en relativt hög mängd kemikalier och det är varken samma dosväg eller exponeringstid som vi normal möter.

Han menar att vi måste överväga dosen och hur länge vi exponeras för en kemikalie när vi utvärderar riskerna med den.

Tusentals giftiga kemikalier i plast

En ny rapport konstaterar att det finns tusentals farliga och giftiga kemikalier i plast samt att de flesta är oreglerade.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]