Nästa pandemi kanske inte kommer från fåglar eller fladdermöss utan från smältande glaciärer, det visar ny data.
Kan smältande glaciärer orsaka nästa pandemi?
Mest läst i kategorin
Genetisk analys av sediment från Lake Hazen, världens största arktiska sötvattensjö, tyder på att risken för virus som för första gången infekterar nya värdar är högre vid smältande glaciärer, det rapporterar The Guardian.
Det antyder att klimatförändringarna som gör att den globala temperaturen ökar gör det mer sannolikt att virus och bakterier som är infrusna i permafrost och glaciärer kan återuppväckas och infektera vilda djur.
År 2016 tillskrevs exempelvis ett utbrott av mjältbrand i norra Sibirien en värmebölja som smälte permafrost och blottade ett infekterat renkadaver från regionens sista utbrott av mjältbrand år 1941.
Ville bättre förstå risken med frusna virus
Stéphane Aris-Brosou och hans kollegor vid University of Ottawa i Kanada samlade i sin forskning in jord- och sedimentprover från Lake Hazen, nära områden där små och stora mängder smältvatten från lokala glaciärer strömmar in.
De sekvenserade sedan DNA och RNA i proverna för att identifiera signaturer som nära matchar kända virus som infekterar djur- växt- eller svampvärdar, sedan fick en algoritm bedöma risken för att virusen skulle infektera andra organismer.
Forskarna fann att risken att virus sprids till nya värdar är större på platser där det finns smältvatten från glaciärer och sådana platser kommer bli fler när klimatet blir varmare.
Det finns okända virus i glaciärer
Annan forskning har nyligen visar att okända virus ligger vilande i glaciärer, exempelvis hittade forskare vid Ohio State University i USA, förra året genetiskt material från 33 nya virus, 28 av dem i nya isprov tagna på den tibetanska platån i Kina. Virusen uppskattades vara cirka 15 000 år gamla.
Stéphane Aris-Brosous team varnar dock för att förutsäga att det finns hög risk för att nya virus ska börja spridas och skapa pandemier så länge de och deras värddjur inte är närvarande i miljön samtidigt.
Klimatförändringarna kan påverka
Samtidigt förutspås klimatförändringar förändra utbudet av befintliga arter vilket skulle kunna göra att nya värdar kommer i kontakt med gamla virus.
“Det enda som vi med säkerhet kan lägga fram är att när temperaturerna stiger ökar risken för spridning i den här miljön”, säger Aris-Brosou till The Guardian.
Huruvida det kommer leda till pandemier säger han att han och hans team absolut inte vet.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Antarktis smälter snabbare än förutsett
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.