Dagens PS

Kan grisar lösa bristen på organ?

Kan organ från genmodifierade grisar lösa organbristen
Kan organ från genmodifierade grisar lösa organbristen? (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 31 jan. 2024Publicerad: 31 jan. 2024

Behovet av organ för transplantation ökar och en del forskare tror att djurorgan kan vara ett sätt att öka tillgången på organ.

ANNONS
ANNONS

Innan organ från djur kan användas för transplantationer till människor finns det dock flera medicinska problem som behöver lösas.

Förra året hade Sverige 258 organdonatorer, vilket är rekordmånga, under året transplanterades 523 njurar, 100 av dem kom från levande donatorer.

Dessutom genomfördes 198 levertransplantationer, 86 lungtransplantationer, 68 hjärttransplantationer och 23 transplantationer av bukspottkörtlar, det framgår av statistik från Socialstyrelsen.

Enligt den ideella föreningen Mer organdonation står nu cirka 680 personer i Sverige på väntelista för att få ett nytt organ.

Närmare kliniska prövningar

Forskare har försökt ta reda på hur farliga infektioner och avstötning av organ kan förhindras, för att använda organ från djur behöver även komplicerade etiska frågor utredas, det skriver CNN.

Framsteg inom genredigering och kloning samt bättre förståelse för infektionskontroll har gjort att flera institutioner gjort genombrott som tar dem närmare kliniska prövningar.

Forskare har transplanterat genetiskt modifierade njurar och hjärtan till hjärndöda människor för att kunna se hur organen fungerar i människor.

Nu i januari kunde läkare visa att en grislever kunde filtrera en nyligen avliden persons blod.

ANNONS

För en vecka sedan meddelade forskare att de identifierat den blandning av immunsuppressiva medel som behövs för att förhindra att människors kroppar stöter bort grisnjurar.

ANNONS

Senaste nytt

Grishjärtan till människor

Kirurger har dessutom transplanterat genetiskt modifierade hjärtan till människor två gånger, en gång till David Bennett och en gång till Larry Faucette.

De var frivilliga testpersoner som stod inför att snart dö och som förstod att en transplantation troligtvis inte skulle rädda dem, men kanske skulle kunna hjälpa andra i framtiden.

Larry Faucette var för sjuk för att få ett mänskligt hjärta transplanterat men hans läkare tyckte att han var tillräckligt stark för att få ett genmodifierat grishjärta.

I september fick han ett grishjärta som genmodifierats för att fungera i en människa. Han var realistisk inför transplantationen men kände att om det kunde hjälpa andra ville han ställa upp som mänsklig försökskanin.

Lika människohjärtan

Grishjärtan är anatomiskt lika människohjärtan och hjärtklaffar från grisar har använts för att reparera mänskliga hjärtan i över 30 år.

Det har dock varit svårt att transplantera ett helt organ från en gris på grund av genetiska skillnader som gör att människokroppen stöter bort dem.

ANNONS

Det finns också en oro för att grisorgan kan innehålla latenta virus som kan skada människor.

Bartley Griffith, professor av hjärtkirurgi vid University of Maryland Medical Center, samt en del av Larry Faucettes och David Bennetts transplantationsteam, säger att de lärt sig att grishjärtat är en lämplig ersättning för ett mänskligt hjärta.

“Vi kunde inte säga det förrän vi faktiskt stoppade in ett grishjärta och, som en bensingräsklippare, startade det och sedan lät det köra, säger han till CNN.

Larry Faucettes grishjärta höll honom vid liv till oktober, när han placerades i en hjärt-lungbypassmaskin, en så kallad ECMO, som läkarna stängde av på hans egen begäran.

Läs mer: Transplanterat grishjärta var infekterat med virus Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS