Att varje dag dricka ett glas 100-procentig fruktjuice leder till viktuppgång både för barn och för vuxna, det visar en ny studie.
Juice översvämmar ditt blod med socker
Mest läst i kategorin
Det är antagligen inte så ofta som vi äter tre apelsiner på en gång, men ett glas ren apelsinjuice innehåller tre apelsiner och kan konsumeras på någon minut, det skriver CNN.
Frukt och juice
Men frukt är väl bra för hälsan? Hur kan det komma sig att experter och forskare oroar sig över fruktjuice och vad är skillnaden mellan själva frukten och dess juice?
“Hela frukter och grönsaker kommer i förpackningar med näringsämnen, kolhydrater, protein, fett, mineraler och vitaminer som alla innehåller fibrer. Det är så våra kroppar är tänkta att få näring”, säger läkaren Tamara Hannon till CNN.
Hon förklarar att när vi tar bort fibrerna och de strukturella delarna av maten, smälter och metaboliserar vår kropp den annorlunda än hur den utvecklades för att göra det.
Om vi äter ett helt äpple ökar inte våra blodsockernivåer efter som det socker som finns naturligt i frukt och i vissa grönsaker, fruktosen, då långsamt släpps ut i vårt blod.
Men, när vi dricker äppeljuice översvämmas vårt blod av fruktos. Det är dessutom ganska lätt för oss att dricka ett glas till.
Att överdosera frukt
När vi konsumerar frukt på det här sättet är det lätt att överdosera och så mycket frukt på en gång kan få vårt blodsocker att skjuta i höjden.
En ny studie som analyserat 42 tidigare studier, 17 på barn och 25 på vuxna, visar att ett glas 100-procentig fruktjuice om dagen kan kopplas till ökad vikt hos både barn och vuxna.
Studiens slutsatser visar inte ett direkt orsakssamband utan bara ett samband, men Tamara Hannon menar att resultaten är relativt giltiga och matchar det läkare ser kliniskt.
Hon är medlem av American Academy of Pediatric, AAP:s kommitté för nutrition, och har inte varit involverad i forskningen.
Hon är även chef för programmet för barndiabetes vid Riley Hospital for Children och professor i medicinsk och molekylär genetik vid Indiana University School medicin i Indianapolis.
Kroppens skyddsmekanism
Det är farligt för våra inre organ när vårt blod är sockerhaltigt, därför har kroppen många mekanismer för att snabbt bli av med socker och hålla vårt blodsocker på en normal nivå.
Vår lever, som metaboliserar sockerarter, omvandlar en stor det här sockret till fett, som enkelt kan lagras och därmed hållas borta från blodet.
Studiens korresponderande författare, Vasanti Malik, forskare vid avdelningen för nutrition vid Harvard T.H. Chan School of Public Health, säger att det inte är den enda effekten juice har.
“När du konsumerar kalorier i fast form är din hjärna bättre på att registrera dessa kalorier och anpassa ditt matintag därefter. Men om du dricker dessa kalorier kanske du inte känner dig mätt och börjar äta igen”, säger han till CNN.
Med tiden kan förhöjt blodsocker leda till insulinresistens, metabolt syndrom, diabetes, hjärtsjukdomar, fetma och andra kroniska tillstånd.
Begränsa juice
AAP råder vårdnadshavare att inte ge juice till barn under ett år och begränsa jucedrickandet för barn mellan ett till tre år till cirka en deciliter och till en och en halv deciliter för barn mellan fyra och sex år.
“Det finns verkligen inga hälsoskäl för att ta juice istället för hela frukter och grönsaker om inte ditt barn inte kan tolerera att äta vanlig mat”, säger Tamara Hannon till CNN.
Juice ska inte ses som ett hälsosamt sätt att släcka törsten, enligt nationella amerikanska riktlinjer bör inte tonåringar och vuxna dricka mer än drygt 2 deciliter.
Det här överensstämmer med de nya nordiska näringsrekommendationerna från 2023, som säger att: “Lågt till måttligt intag av fruktjuice kan vara en del av en hälsosam kost. Intag av fruktjuice bör begränsas för barn”.
David Katz, specialist i förebyggande och livsstilsmedicin, säger att juice inte är för den dagliga hälsan utan ska ses som en tillfällig sötsak och som sådan är den bättre än läsk.
Läs mer: Så upptäcker och undviker du det dolda sockret Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.