Från sprutor för viktminskning till piller – den framtid som läkemedelsjätten Merck satsar på är att nästa generations läkemedel mot fetma ska gå att svälja.
Jättarna i kamp om nästa generations läkemedel mot fetma
De må ha missat tåget kring den första generationens fetmaläkemedel där Novo Nordisk och Eli Lilly nu dominerar – men de andra läkemedelsjättarna tänker inte missa nästa varv.
Kampen tätnar om vad nästa steg blir, experiment pågår exempelvis kring läkemedel där muskelmassa behålls samtidigt som viktminskning, som Dagens PS tidigare rapporterat om.
“Små molekyler oralt”
En annan utvecklingsväg är att ersätta de nuvarande sprutorna med piller. Den amerikanska läkemedelsjätten Merck sa på onsdagen att de fokuserar på just det i nästa generations kardiometaboliska läkemedel, som inkluderar viktminskningsprodukter.
“Vi tänker mer i termer av små molekyler oralt, jämfört med injicerbara. Det är den föredragna vägen,” säger Mercks vd Robert Davis vid Goldman Sachs Global Healthcare Conference enligt Reuters.
Försäljningen av viktminskningsprodukter förväntas vara värd 150 miljarder dollar per år 2030, så det är minst sagt en lukrativ kaka kring läkemedel mot fetma som många bolag nu vill få en del av.
Kombinationer med läkemedel mot fetma
GLP-1-läkemedel som Novo Nordisk Wegovy och Eli Lillys Zepbound studeras nu också för att se om de kan hjälpa mot andra sjukdomar och ge andra positiva hälsoeffekter än viktminskning.
Det är något som Mercks vd Robert Davis tror blir centralt – Merck tittar på möjligheter på marknaden med kombinationer av GLP-1 och andra läkemedel, och tror att det blir enklare att få finansiering via försäkringar om läkemedlen gör mer än bara viktminskning.
Läs även: Nu slutar vi med fetmaläkemedel – för tidigt (Dagens PS)
Läs även: Nästa mål för läkemedelsjättarna: Tappa fett – behålla muskler (Dagens PS)
Läs även: Så kan du få tag på hajpade fetmaläkemedlet i Sverige (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.