Dagens PS

Insekter inspirerar till smärtfria injektionsnålar

Myggors snablar inspirerar forskare till utformningen av nya injektionsnålar
Myggors snablar inspirerar forskare till utformningen av nya injektionsnålar. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023

Det senaste århundradet har enormt många medicinska framsteg gjorts, från röntgen till antibiotika och mRNA-vaccin, men injektionsnålar har inte ändrats mycket.

ANNONS
ANNONS

Injektionsnålar har använts för att leverera läkemedel i över hundra år, men de har inte förändrats mycket på den tiden. De finns visserligen numer i olika storlekar, men är fortfarande i princip bara spetsiga, ihåliga rör, det skriver The Economist.

Nu kan det dock bli en förändring.

Myggor inspirerar forskare

I en artikel i Biomimetic Intelligence and Robotics beskriver maskiningenjören Yichi Ma och hans kollegor vis Berkely University i Kalifornien, USA, hur forskare världen över letar sätt att lättare få nålar genom huden.

Många inspireras av naturen och en uppenbar källa till idéer har varit myggor som lyckas sticka oss och suga blod nästan utan att vi känner det.

En anledning till det är att insekter använder bedövande kemikalier när de sticker, en annan anledning är deras stickverktygs form och verkan.

ANNONS

Senaste nytt

Myggor och deras snablar

En myggas snabel är tandad och mjukare i spetsen, innan myggan sticker sträcker den ut vår hud och den vibrerar sin snabel när den sticker in den. Det gör att den kraft som behövs för att punktera huden minskar.

Forskare i Kina och USA publicerade år 2020 en artikel där de beskrev att de funnit att en nål inspirerad av myggans snabel behövde 27 procent mindre kraft för att stickas in än en vanlig nål.

ANNONS

Mindre kraft för att punktera huden ger mindre smärta. Mygginspirerade nålar kan även användas till biopsier.

Mer exakta biopsier

I en artikel från University of Michigan 2020 beskriver hur biopsier från prostatatumörer kunde förbättras och göras exaktare och mindre smärtsamma med hjälp av en mygginspirerad nål.

En annan utmaning med nålar, som är långa och tunna, är att kunna trycka in dem djupt in i kroppen utan att de böjs eller går sönder.

Det kan exempelvis behövas om ett precisionsläkemedel ska föras in i en tumör, även här kan insekter vara till hjälp.

Getinghonor inspirerar forskare

Forskare har tittat på hur getinghonor använder nålliknande strukturer kallade ovipositorer för att borra i trä eller frukt innan de lägger ägg.

Getingars ovipositorer består av tre sektioner och varje sektion kan glida längs varandra som ett teleskop.

Forskare vid Delfts tekniska universitet i Nederländerna har med hjälp av buntar av nickel- och titantrådar efterliknat ovipositorernas struktur och gjort nålar som är 200 millimeter långa och mindre än en milimeter i diameter.

ANNONS

Nålarna kan styras genom konstgjord levervävnad utan att ge vika, de skulle kunna ge mindre traumatisk tillgång till delar inne i kroppen som än så länge bara kan nås med en operation.

Skinnbaggar och en parasitisk mask

En annan nål har inspirerats av europeiska skinnbaggar, en familj där bland annat blad- och vägglöss ingår. Vissa skinnbaggar kan använda mikrostrukturer som styr defensiva kemikalier på utsidan av sina kroppar.

En annan idé är en nål som har inspirerats av en parasitisk mask som finns i fisktarmar. Nålens spets sväller efter att den stuckits in och det kan vara användbart för kanyler som behöver sitta i länge.

Än så länge finns dessa nålar bara i laboratorier, men det finns en stor marknad för bättre injektionsnålar och då cirka en av fyra är rädda för nålar skulle bättre nålar kunna vara till stor hjälp.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Blodprov för test av cancer visar lovande resultat

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS