Dagens PS

IFPMA vill säkra vaccintillgång under pandemier

En kvinna i Haiti får covid-19-vaccin som donerades genom Covax-initiativet. Nu menar IFPMA, en branschorganisation som representerar läkemedelsföretag runt om i världen, att Covax inte var tillräckligt finansierat och att global distribution av vaccin måste ske på annat sätt
En kvinna i Haiti får covid-19-vaccin som donerades genom Covax-initiativet. Nu menar IFPMA, en branschorganisation som representerar läkemedelsföretag runt om i världen, att Covax inte var tillräckligt finansierat och att global distribution av vaccin måste ske på annat sätt. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 maj 2022Publicerad: 23 maj 2022

IFPMA, branschorganisationen för läkemedelsbolag runt om i världen, vill att rika länder finansierar en snabb pandemirespons för att säkra vaccintillgång i fattiga länder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett uttalande på måndagen säger International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations, IFPMA, att global distribution av vaccin måste ske på annat sätt eftersom världens fattigaste länder har tvingats vänta på vaccinationer under covid-19-pandemin, det rapporterar Reuters.

“Branschen är villig att reservera en allokering av realtidsproduktion för distribution till prioriterade befolkningar i länder med lägre inkomster, som bestäms av hälsomyndigheter under pandemier”, säger IFPMA:s generaldirektör Thomas Cueni, skriver Reuters.

Finansiering behövs

Den här veckan ska hälsoministrar träffas i Genève när Världshälsoorganisationen, WHO, ska samlas och bland annat diskutera vaccindelning. Dessutom har G20-gruppen kommit överens om en fond för pandemiberedskap som ska inrättas utanför WHO.

Enligt Thomas Cueni behövs finansierring från höginkomstländer och han påtalar att distribution av läkemedel och material till låginkomstländer bara kan ske utan hinder inom en globaliserad leveranskedja.

“Vi är fast beslutna att arbeta med regeringar och alla intressenter för att hjälpa till att säkerställa att beredskapssystem sätts på plats och underhålls i framtiden”, säger han till Reuters.

Covax var inte tillräckligt

Under covid-19-pandemin, som nu är inne på sitt tredje år, har handelshinder utgjort ett stort problem, ett av problemen var att nyckelproducenten Indien, under stora delar av 2021, förbjöd export av vaccin, ett annat var att USA:s lag om försvarsproduktion prioriterar inhemsk krisrespons och bromsade global leverans av utrustning till vaccintillverkare.

För att säkra distributionen i fattiga länder inrättades Covax vaccindelningsprogram, men rikare länders snabba upphandlingsinsatser gjorde ändå att fattigare länder hamnade efter.

ANNONS

“Covax var inte tillräckligt finansierat, eller organiserades inte tillräckligt snabbt, för att säkra förhandsköpsavtal för doser i nivå med höginkomstländers uppköp,” säger IFPMA till Reuters.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nordkorea sätter in militär mot covid-viruset

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]