Dagens PS

"Politikerna har misslyckats i pandemin"

Yuval Noah Harari
Författaren och professorn Yuval Noah Harari tycker politikerna misslyckats i pandemin, men hyllar vetenskapen. (Foto: TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 04 apr. 2021Publicerad: 04 apr. 2021

Författaren Yuval Noah Harari sammanfattar lärdomarna från coronapandemin. Han hyllar vetenskapen men tycker att politikerna misslyckats i pandemin. 

ANNONS
ANNONS

I en intervju med Financial Times sammanfattar författaren Yuval Noah Harari vad vi har lärt oss från coronapandemin. Harari, som skrivit bästsäljarna Sapiens och Homo Deus, medger att det inte är en enkel uppgift.

Däremot har det blivit tydligt att mänskligheten inte är så hjälplös som det kan se ut. 2020 visade att pandemier inte längre är okontrollerbara naturkatastrofer, utan snarare hanterbara utmaningar. Mest tack vare vetenskap.

Harari menar istället att det är dåliga politiska beslut, brist på samarbete och en misstro till vetenskapen som legat till grund för all död och allt lidande. Till skillnad från tidigare historiska pandemier tog det mindre än ett år för flera framgångsrika vaccin att massproduceras, och på så sätt har människor aldrig varit mer mäktiga.

Vikten av informationsteknologi

Professorn understryker hur pandemin dessutom belyst vikten av informationsteknologi. Vi har dagens informationssamhälle att tacka för att vi enkelt kunnat smittspåra viruset, fortsatt med arbete på nätet samt lyckats hålla människor uppkopplade till varandra trots social distans. 

Harari medger att han faktiskt förvånats över att internet aldrig kraschade under 2020. När den fysiska världen blivit alltmer begränsad har den virtuella världen bestått. “Självklart är vi människor fortfarande sociala varelser”, säger Harari. “Men bara det faktum att online-förflyttningen är möjlig är enastående”. 

Nästa pandemi 

Harari förutspår att nästa pandemi snarare kan vara av cyberkaraktär, i form av en attack på den digitala infrastrukturen. Professorn ber oss att föreställa oss coronapandemin fast utan uppkoppling, och menar att det hade lämnat oss mycket mer sårbara. 

2020 påminde också om att vetenskapen inte kan ersätta politiken. Det finns inget vetenskapligt sätt att bestämma hur man ska prioritera åtgärder eller förutse följderna av nedstängningar. 

ANNONS

Politikernas misslyckande

Det är alltså politikernas jobb att balansera de medicinska, ekonomiska och sociala intressena och trycket på dem har därför aldrig varit större. Harari menar att alltför många politiker dessvärre underskattat pandemins allvar och därför misslyckats med uppgiften.

Fortsättningsvis understryker Harari vikten av globalt samarbete. När forskare världen över under 2020 delade sin kunskap med varandra var politiker mer intresserade av att bråka. Han tycker att politikerna misslyckats i pandemin.

“Vaccin-nationalism” kommer inte rädda någon, uppmanar han, och dessutom kommer det bara ytterligare öka världens sociala ojämlikheter.

Tre viktiga lärdomar 

Harari avslutar med att sammanfatta tre centrala lärdomar från det gångna året, och som skulle kunna innebära att framtida pandemier inte kommer bli lika påtagliga: 

1. Den digitala infrastrukturen måste skyddas – pandemin visade mänsklighetens beroende av internet vilket tyder på en möjlig framtida kris om vi vore utan det.

2. Alla länder borde investera mer i folkhälsosystem – detta kan verka självklart men många politiker och väljare har ändå förbisett dess vikt.

3. Världen borde införa ett globalt system för att övervaka och förhindra framtida pandemier, och även världens rikaste har ett intresse i att skydda världens fattigaste i samarbetet.

ANNONS

Läs hela artikeln i Financial Times.

Hannah Bill

Läs mer: Bilarna som gör braksuccé trots pandemin – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]