Dagens PS

Hur länge du sover påverkar ditt hjärtas hälsa

Vetenskapliga rön från det senaste decenniet visar att sömn spelar en viktig roll för vår hjärthälsa.
Vetenskapliga rön från det senaste decenniet visar att sömn spelar en viktig roll för vår hjärthälsa. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 juni 2022Publicerad: 30 juni 2022

Här är ytterligare en anledning att se till att få tillräckligt med sömn: Det kan hjälpa ditt hjärta att bli friskare.

ANNONS
ANNONS

Hur länge du sover har betydelse för ditt hjärtas hälsa. Den amerikanska riktmärkesorganisationen för hjärt- kärlsjukdom, American Heart Association, AHA, har lagt till sömnlängd på sin checklista för kardiovaskulär hälsa, det rapporterar CNN.

Sömnlängd är nu en del av riktmärkesorganisationens frågeformulär “Life’s Essential 8”, som mäter åtta nyckelområden för att fastställa en persons kardiovaskulära hälsa. Den uppdaterade checkliostan publicerades på onsdagen i AHA:s expertgranskade tidskrift Circulation.

Sömn viktig för hjärthälsan

Sömn har lagts till den tidigare checklistan, “Life’s Simple 7”, som har använts sedan år 2010, och de sju saker som fanns på den finns fortfarande kvar: diet, fysisk aktivitet, nikotinexponering, kroppsmassindex, blodfetter, blodsocker och blodtryck.

Sömnlängd kom med på listan efter att experter undersökt nya vetenskapliga rön som under det senaste årtiondet funnit att sömn spelar en viktig roll för hjärthälsan.

“Folk som inte får tillräckligt med sömn har en högre sannolikhet för sådant som fetma, högt blodtryck och diabetes,” säger Eduardo Sanchez, AHA:s chefsläkare för prevention, till CNN.

Mellan sju och nio timmar

Enligt Raj Dasgupta, specialist på lungintensivvård och sömn samt klinisk docent vid University of Southern Californias Keck School of Medicine i Los Angeles, ska vuxna sova mellan sju och nio timmar varje natt, men det måste vara kvalitetssömn för att göra nytta.

Det finns flera sömncykler som en människa går igenom och de består av Rem-sömn, som kännetecknas av snabba ögonrörelser, Rapid Eye Movement, av icke REM-sömn och av djupsömn, som är den sömncykel som återställer kroppen både mentalt och fysiskt.

ANNONS

Den som hela tiden vaknar kommer inte hamna i djupsömn och det kan leda till högre blodtryck och högre blodsockernivåer, som är förknippat med fetma och diabetes, tillstånd som bidrar till sämre hjärthälsa och ökar risken för hjärtsvikt.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bröstcancer sprider sig snabbare när du sover

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS