Dagens PS

Hur kan personal inom Life Science förberedas för framtiden?

Vid en paneldiskussion mellan experter framkom att den traditionella vägen till jobb inom Life Science-branschen med fyra års årsuniversitetstudier inte längre är den enda vägen, nu finns flera alternativa karriärvägar.
Vid en paneldiskussion mellan experter framkom att den traditionella vägen till jobb inom Life Science-branschen med fyra års årsuniversitetstudier inte längre är den enda vägen, nu finns flera alternativa karriärvägar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 maj 2022Publicerad: 11 maj 2022

Jobb inom Life Science är hetare än någonsin men företagen har svårt att hitta rätt talanger och mer behöver göras för att förbereda personalen för framtida behov.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid en paneldiskussion vid Bisnows Mid-Atlantic Life Sciences & Biotech-evenemang i maj betonades att mer måste göras för att stödja och förbereda, inte bara den nuvarande personalen inom Life Science, utan även framtida behov, det rapporterar Biobuzz.

Många ämnen diskuterades, men ett budskap som paneldebattörerna kom fram till är inte förvånande: Utbildningsbehoven hos den växande arbetsstyrkan måste omprövas, liksom hur meriter utvärderas.

Karriärvägar ändras

Den traditionella vägen till jobb inom Life Science-branschen har varit först gymnasiestudier, sedan fyra årsuniversitetstudier och kandidatexamen, därefter jobb eller forskarutbildning om ytterligare utbildning behövs för den önskade karriärvägen. Så här fungerar det dock inte längre.

Nu finns det människor från icke-vetenskapliga karriärer som har inspirerats av insatserna som gjorts med vaccinen mot civid-19 och vill vara involverade i läkemedelsutveckling. Via workshops och onlinekurser kan de enkelt lära sig nya färdigheter.

Många karriäralternativ inom Life Science

Community college är en utbildningsform som bland annat finns i USA och är ett slags mellanting mellan gymnasium och högskola. Nu erbjuder community colleges högkvalitativa praktiska utbildningar som kostar en bråkdel av vad en fyraårig univesitetsutbildning kostar i USA.

Det finns nu många olika karriäralternativ inom Life Science, utöver praktiserande läkare eller akademisk forskare och fler yrkesverksamma återgår till studier för att ta en specialicerad examen eller certifiering.

Panelens tankar:

ANNONS

Panelen menade att arbetstagare behöver vara villiga att anpassa sig till det föränderliga landskapet oavsett hur oväntat det är. Covid har förändrat det vi vet om hur vi arbetar och professorer har tvingats anpassa sig till att låta studenter arbeta i en virtuell miljö.

Arbetsgivare har fått utvärdera potentiella jobbkandidater över Zoom och den gamla föreställningen om arbete mellan nio och fem har pensionerats. Tillverkningen inom bioteknik har ökat som aldrig förr, särskilt den som rör covid-diagnostik, vacciner och behandlingar.

Mer tvärvetenskaplig träning behövs och samtal över gränserna, arbetsstyrkan behöver förberedas inför morgondagens arbete som vi ännu inte känner till.

För att hjälpa studenter att förstå karriärvägar behövs bättre och tidigare uppsökande verksamhet. Tidigare har man sett arbete inom hälso- och sjukvården som läkare, farmaceuter och tandläkare som de bästa jobben inom Life Science, men det finns massor av andra tillfredsställande Life Science-jobb.

Panelen bestod av:

  • Gregory Ball, Ph.D. – vice vd för forskning vid University of Maryland, College Park och University of Maryland, Baltimore
  • Chandra Briggman – vd, på Activation Capital
  • Annica Wayman, Ph.D. – Biträdande dekanus för Shady Grove Affairs, University of Maryland Baltimore County
  • Amanda Cowley – senior vice vd och chefsjurist vid United States Pharmacopeia
  • Helen Montag – senior direktör, Ecosystem Development på Johns Hopkins Technology Ventures
  • Janna Sircus (Moderator) – Human Resources Generalist på Charles River Laboratories

 

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Marknaden för Life Science-verktyg tros växa rejält till år 2027

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]