Ett startup-företag i Australien har, med hjälp av DNA från mammut, tillverkat labbodlade köttbullar. Blir du sugen?
Hungrig? Nu finns köttbullar av mammut
Många menar att labbodlat kött är framtiden – färre djur behöver slaktas och utsläppen av koldioxid minskar.
Singapore är hittills det första landet i världen som godkänt odlat kött, men USA verkar snart vara på väg att följa i samma spår. Det amerikanska Livsmedelsverket FDA har gett sitt godkännande om att odlat kycklingkött får konsumeras av människor.
Nu har ett australiensiskt startup-företag tagit nästa kliv – och skapat odlat kött av mammut.
Mer uppmärksamhet kring odlat kött
Det är företaget Vow som tillverkat köttbullar av mammut.
Syftet med projektet är, enligt företaget, att uppmärksamma möjligheterna med odlat kött – och att göra våra matvanor mer klimatvänliga.
Tidigare den här veckan placerades köttbullen på det nederländska Rijksmuseum Boerhaave, ett museum inom forskning och medicin.
“Min största förhoppning för det här projektet är att många fler människor runtom i världen ska få upp ögonen för odlat kött”, säger James Ryall, vetenskaplig chef på Vow, till CNN.
Senaste nytt
Kan vara farligt
Kände du att du blev lite sugen på att testa hur mammut smakar? Stopp och belägg.
Den köttbulle som Vow tillverkat är inte ätbar. Inte ens teamet som tillverkat den har vågat smaka.
Anledningen? Dagens människor kanske inte tål köttet.
“Här snackar vi om ett protein som inte har existerat på 5000 år. Jag har ingen aning om ifall vi är allergiska mot det eller inte”, säger James Ryall.
Så gick det till – en blandning av olika komponenter
Den köttbulle som Vow tillverkat är en blandning av olika komponenter, och är snarare ett labbodlat lammkött som blandats med små delar av mammut.
Eftersom forskarna inte hade tillgång till frusen mammutvävnad, fokuserade de på ett protein som finns i däggdjur, kallat myoglobin, som ger köttet dess textur, färg och smak.
Därefter kunde de identifiera DNA-sekvensen för mammut i en gendatabas.
Odlades med hjälp av en afrikansk elefant
Med hjälp av information i generna från en afrikansk elefant kunde forskarna sedan komplettera det som saknades i mammutens myoglobin-DNA.
De tog genen och placerade den i en fårmuskelcell, som sedan odlades i labbet.
400 gram mammutkött kunde slutligen produceras i teamets labb.
En svensk har smakat mammut
Det finns faktiskt personer som vet hur mammut smakar. Love Dalén, professor vid Zoologiska institutionen på Stockholms universitet, till exempel.
Under en utflykt i Sibirien 2012 ska Dahlén ha smakat en liten bit fruset kött från kadavret av en mammutunge.
Enligt CNN är han positiv till köttbulleprojektet i Australien.
“Jag skulle utan tvekan vilja smaka det. Det kan omöjligen smaka sämre än riktigt mammutkött”, säger han.
Läs även: Permafrosten bevarar döda djur och levande virus
Läs även: Dronten kan få nytt liv – men det finns problem
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.