Bioteknikbolaget Frequency Therapeutics har skapat ett läkemedel som kan få en hörselnedsättning att läka så att hörseln förbättras.
Hörselnedsättning förbättras med ny regenerativ terapi
Frequency Therapeutics, har utvecklats vid Massachusetts Institute of Technology, MIT. Bolaget har utvecklat ett nytt läkemedel som kan få en hörselnedsättning att gå tillbaka. Det är alltså inte en hörapparat eller ett implantat, utan ett biologiskt läkemedel.
Små molekyler används för att programmera progenitorceller, en typ av stamceller, i innerörat så att de kan skapa de små hårceller som gör att vi kan höra. När dessa hårceller utsätts för väldigt höga ljud eller för vissa läkemedel, som cellgifter och antibiotika, dör de.
När vi ligger i livmodern finns progenitorceller i innerörat och genererar hårceller, men innan vi föds blir de vilande och blir efter det aldrig mer aktiva. Vi föds med cirka 15 000 hårceller i varje öras snäcka, dessa celler dör med tiden och några nya genereras inte.
Har redan hjälpt människor
Den nya läkemedelskandidaten ska injiceras i örat så att nya hårceller kan genereras i snäckan, som finns i innerörat. Människors hörsel har redan förbättrats i kliniska prövningar med läkemedlet.
“Taluppfattning är det viktigaste målet för att förbättra hörseln och det viktigaste behovet vi hör från patienter”, säger Frequency Therapeutics medgrundare och Chief Scientific Officer Chris Loose, i ett pressmeddelande.
Hjälpte efter en enda injektion
I den första kliniska studien med läkemedlet fann forskarna statistiskt signifikant förbättring av taluppfattning hos en del av patienterna efter endast en injektion, hos en del sitter effekten kvar efter nästan två år.
Fler än 200 patienter har fått läkemedlet och i tre kliniska studier har förbättringar i taluppfattning uppmätts. Nu håller Frequency Therapeutics på och rekryterar 124 försökspersoner till en ny klinisk studie.
”Hörseln är ett så viktigt sinne, det kopplar människor till deras samhälle och odlar en känsla av identitet”, säger Jeff Karp, Frequency Therapeutics medgrundare och professor i anestesi vid Brigham and Women’s Hospital, i pressmeddelandet.
Han säger vidare att han tror att möjligheten att återställa hörseln kommer få enorm inverkan på samhället.
Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Nytt elektroniskt implantat gör att en kvinna kan gå igen
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.